Coronavirus SARS-CoV-2

En aquesta pàgina podreu consultar totes les novetats sobre el nou coronavirus CoV-2 en relació amb els serveis d'atenció a la gent gran. Informació professional, documents, activitats i més continguts d'interès pel sector.

Recordeu que aquests documents estan en permanent actualització i és per això que el seu contingut pot anar variant amb el pas dels dies.

4 d'abril

17:54h - Nou webinar: aclarim dubtes pràctics respecte el control d'infeccions!

Estic utilitzant la mascareta i els altres materials de forma correcta? Puc reutilitzar el material de protecció? El lleixiu és suficient per desinfectar un espai? Cada quantes hores cal realitzar una desinfecció de l'equipament?

"Aclarim dubtes pràctics respecte el control d'infeccions (EPIs i processos de desinfecció a les residències)" és el títol d'un nou webinar on Enric Limón, coordinar del programa VINCat i Director del Màster de control de la infecció IL3-UB, respondrà a aquestes i a moltes altres preguntes a l'hora de prevenir el coronavirus.

El seminari es farà el proper dimarts 7 d'abril a partir de les 16 h. Inscripcions obertes!

Fes la teva inscripció: bit.ly/webinar-coronavirus5

3 d'abril

10:57h - Mesures de prevenció adaptades per a centres residencials i sociosanitaris

Metges Sense Fronteres ha confeccionat una llista de recomanacions sobre mesures de prevenció adaptades a entorns on hi ha escassetat de material de protecció individidual.

Aquests documents també inclouen recomanacions per garantir la desinfecció i la neteja d'espai i estris i està dirigit als centres residencials i sociosanitaris.

Descarregueu-vos les fitxes: bit.ly/3dLbnah

10:16h - Recomanacions pràctiques per a la presa de decisions ètiques i clíniques en l'entorn residencial en el context de la crisi de Covid-19

ACRA ha participat en la revisió d'un nou document sobre "Recomanacions pràctiques per a la presa de decisions ètiques i clíniques en l'entorn residencial en el context de la crisi de Covid-19".

Inclou recomanacions generals i específiques adaptades als centres residencials que atenen al pacient, la família, l'equip de professional, els recursos disponibles i altres aspectes importants.

Consulteu-lo aquí: bit.ly/2Jz6PFZ

2 d'abril

1 d'abril

12:57h - Webinar “Cómo dar malas noticias y cómo cuidar de tu salud mental”

Demà dijous 2 d'abril a les 13 h Metges Sense Fronteres oferirà un nou webinar que exposarà diferents aspectes psicosocials que poden integrar els professionals per millorar la comunicació amb les famílies, així com per tenir millor cura d'ells mateixos, en el marc d'una situació dolorosa i d'estrès com l'actual. El conduirà Cristina Carreño, referent de salut mental i psicosocial de MSF.

Inscriviu-vos aquí: bit.ly/2R1vhE8

 

31 de març

16:56h - Ordre SND/307/2020, 30 de març

S'ha publicat al BOE la Orden SND/307/2020, 30 de marzo, por la que se establecen los criterios interpretativos para la aplicación del Real Decreto-ley 10/2020, de 29 de marzo, y el modelo de declaración responsable para facilitar los trayectos necesarios entre el lugar de residencia y de trabajo.

Aquesta ordre també inclou el model de certificat de mobilitat que afecta als serveis essencials estipulats al document, a punt per omplir.

Consulteu-lo: bit.ly/3dK2Xjl

08:31h - Modificacions en la petició de material de protecció

El procediment pel qual les entitats del sector social poden demanar material de protecció ha canviat: a partir d'ara, una nova plataforma (Plataforma Social Material) substituirà l'adreça de correu electrònic on es feien les peticions.

Com accedir-hi?

1. Entreu en aquest enllaç: http://materialres.catsalut.cat/

2. Accediu a la plataforma amb el codi d'usuari i la contrassenya que se us ha proporcionat.

3. Un cop dins, seguiu els passos següents:

- Cliqueu el símbol "+" que hi ha al costat de l’expedient: COVID-19 - CATSALUT. SUBMINISTRAMENT EQUIPAMENT MATERIAL CORONAVIRUS.
- Després feu clic a [Consums]
- Ompliu les dues primeres columnes (Q. ESTOC i CONSUM DIARI PREVIST)
- Heu d’accedir clicant a [Dades Centre], de manera que aquí també haureu d’omplir els camps amb la informació que es sol·licita.

Feu la petició abans de les 10 h del matí. És important que faciliteu tota la informació que se us demana i que sigui el més real i actual possible, ja que diàriament la podreu actualitzar en funció de les variacions reals d’estocs i de les necessitats del vostre centre. Entre altres dades es important incorporar l’e-mail de la vostra persona de contacte per aquest tema en el camp habilitat per facilitar-lo, per futures comunicacions en relació a aquest tema i l’adreça on s’ha de fer arribar el material.

Per tal de facilitar l’accés a la Plataforma i regular el tràfic d’usuaris abans de les 10 h, cal introduir les dades en les franges horàries assignades, tot i que pot fer-se sempre que sigui necessari, i fora d’aquests horaris no hi ha limitació d’accés.

- Barcelona ciutat i comarques: 8:00 – 9:00 h

- Resta Catalunya 9:00 – 10:00 h

Quan la vostra comanda estigui preparada se us avisarà i se us entregarà directament a l’adreça que hagueu fet constar en la petició.

MOLT IMPORTANT: si heu formulat amb anterioritat alguna petició de material que no ha estat satisfeta, cal que l’entreu a aquesta Plataforma. En cas contrari s’entendrà que s’ha desistit de la petició. 

Només en el cas que no disposeu de material i no se us hagi comunicat la tramesa immediata del mateix, feu un correu a la bústia covid19.tsf @gencat.cat perquè puguem accelerar la provisió de la vostra petició. Identifiqueu el codi que té la vostra comanda a la Plataforma Material.

30 de març

16:49h - Informació de pagament a centres col·laboradors

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha emès una nota sobre el pagament de l’acolliment residencial i de centre de dia per a centres col.laboradors (residències i centres de dia) durant la crisi del COVID-19.

Llegiu-la aquí: bit.ly/3dDoeuZ

 

12:22h - Real Decreto-ley 10/2020, de 29 de marzo

S'ha publicat al BOE el Real Decreto-ley 10/2020, de 29 de marzo, por el que se regula un permiso retribuido recuperable para las personas trabajadoras por cuenta ajena que no presten servicios esenciales, con el fin de reducir la movilidad de la población en el contexto de la lucha contra el COVID-19.

Llegiu-lo aquí: bit.ly/2Jt6tAw

 

11:17h - Obrim una borsa de treball per captar professionals d'atenció a la gent gran

L’Associació Catalana de Recursos Assistencials ha obert una borsa de treball per a totes les persones interessades en treballar a les Residències i centres del sector com a auxiliar de geriatria, personal de neteja i personal de reforç.

La feina dels professionals de la geriatria sempre ha estat una feina necessària i imprescindible en el nostre sector, però en aquest moments és encara més important trobar persones que vulguin treballar amb gent gran.

Si tens ganes de sentir-te útil, de realitzar una feina amb persones, necessària, satisfactòria, enriquidora, comptem amb tu! No importa la teva edat o no disposar de titulació, si et manca homologar una titulació, si t’has jubilat fa un màxim de dos anys, però creus que pots ser útil i que t’agradaria treballar en el sector, contacta amb ACRA: 📞 934 141 151 ✉ ocupació@acra.cat

 

10:34h - Formulari per tramitar la sortida autoritzada de residents a petició dels familiars

La Direcció General de l'Autonomia Personal i la Discapacitat ha emès un comunicat que indica la necessitat d'omplir un formulari on les residències han de facilitar 3 dades d'identificació. S’ha d'omplir un formulari per cada resident que hagi sol·licitat anar a casa d'un familiar.

Aquest formulari es deriva de la Instrucció del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies que permet que les persones que viuen a les residències puguin anar a casa a petició dels seus familiars, que fa imprescindible disposar d’una informació mínima per realitzar els tràmits necessaris per assegurar que la persona no té la COVID-19

El trobareu al bloc de residències d'aquest espai.

 

10:12h - Nou webinar de Metges Sense Fronteres

L'ONG Metges Sense Fronteres ofereix avui a les 13 h el webinar "Organización de circuitos seguros en Residencias de Mayores y otras instituciones", que servirà per explicar les mesures pràctiques de prevenció i per mostrar algunes opcions alternatives quan no hi ha material disponible, per tal de protegir-se correctament, així com l'atenció de persones institucionalitzades. El conduiran Silvia Alvarez, experta en resposta a epidèmies, i Montserrat Bartui, expert en control d'infeccions.

Les inscripcions són obertes, i el procediment és el mateix que en els altres webinars.

Inscriviu-vos aquí: bit.ly/3avDvvM

 

09:41h - Recupereu el webinar! "Medidas de prevención adaptadas para el cuidado de personas mayores o en instituciones"

Ja està disponible al nostre canal de YouTube el webinar "Medidas de prevención adaptadas para el cuidado de personas mayores o en instituciones". En aquest seminari vam parlar amb Luis Encinas i Aldo Giuliotti, experts de Metges Sense Fronteres, sobre les mesures de prevenció bàsiques per evitar infeccions, i quines opcions existeixen per protegir-nos correctament del coronavirus i així augmentar la nostra seguretat i la de les persones usuàries.

Recupereu-lo aquí: youtu.be/7uySILYbOcQ

 

29 de març

11:03h - Notes informatives sobre la situació actual

ACRA, des del seu Departament Jurídic, ha publicat tres notes informatives sobre l'estat actual de la situació. Una d'elles fa referència a les noves mesures extraordinàries del Govern de la Generalitat per fer front a l'impacte sanitari, econòmic i social del Covid-19. També us adjuntem una nota sobre les noves mesures en matèria de serveis socials, i una tercera amb els comentaris d'urgència a la compareixença del President del Govern.

27 de març

10:28h - Instruccions del DTASF respecte el retorn voluntari al seu domicili de les persones que viuen en centres residencials

Des del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies s'ha publicat un document d'Instruccions de la Direcció General de l'Autonomia Personal i la Discapacitat respecte el retorn voluntari al seu domicili de les persones que viuen en centres residencials mentre duri la situació de risc relacionada amb el COVID-19.

Algunes consideracions sobre la instrucció: 

1 - La instrucció és aplicable en tot tipus de residències, tant públiques com privades.

2 - La instrucció estableix que el responsable higienico sanitari (RHS) ha d’autoritzar el retorn d’aquells residents que no tinguin símptomes i als quals se'ls hagi realitzat una prova diagnòstica per COVID 19 amb resultat negatiu.

A més d'això, s’ha de constatar que el domicili de destí compleixi els requisits necessaris per garantir una bona atenció familiar i pugui garantir l’aïllament.

Per tant, i contestant a la pregunta, el RHS no pot autoritzar la sortida voluntària i temporal si no es disposa d’una prova amb resultat negatiu, i encara que es disposi de la mateixa si considera que el domicili de destinació no gaudeix de les condicions per a garantir una bona atenció i/o garantir-ne el seu aïllament.

Per contra, si un resident marxa sense que es compleixin els anteriors requisits s'entén que, a banda d’estar incomplint les condicions del confinament, perdria la reserva de la seva plaça.

Llegiu-la aquí: bit.ly/2ULpdkm

26 de març

19:29h - Neteja i desinfecció en residències geriàtriques

El Departament de Salut ha difós unes pautes generals de neteja i desinfecció aplicades a les residències de gent gran. Inclou consells sobre els productes desinfectants, les zones d'actuació i d'altres elements que hi intervenen.

El trobareu al bloc de residències dins d'aquest espai.

 

10:24h - Instrucció 5/2020 de la Secretaria General del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha difós la Instrucció 5/2020 sobre la informació que requereixin les unitats del Departament en relació amb l’emergència sanitària provocada pel COVID-19.

Aquest document inclou les instruccions sobre el registre sistemàtic d’informació per fer el seguiment de l’impacte del COVID-19. En aquest sentit, és important que tots els centres residencials enviïn al departament cada dia abans de les 16 h el formulari de monitoratge. El trobareu al bloc de residències.

Llegiu la instrucció: bit.ly/2UjejmD

10:04h - Guía de prevención y control frente al COVID19 en residencias de mayores y otros centros de servicios sociales de carácter residencial

Des del Ministerio de Sanidad s'ha actualitzat la Guía de prevención y control frente al COVID19 en residencias de mayores y otros centros de servicios sociales de carácter residencial, que afecta, entre altres, a les residències.

Consulteu-lo en aquest enllaç o bé al bloc de documents sobre residències

09:51h - Procedimiento de actuación para los servicios de prevención de riesgos laborales frente a la exposición al SARS-CoV-2

El Ministerio de Sanidad ha difós el Procedimiento de actuación para los servicios de prevención de riesgos laborales frente a la exposición al SARS-CoV-2.

El document inclou una sèrie de mesures d'incidència en els serveis de prevenció de riscos laborals.

Consulteu-lo aquí: bit.ly/3bw9yMb

25 de març

20:39h - Resolución de 23 de marzo de 2020, de la Secretaría de Estado de Derechos Sociales

S'ha publicat al BOE la Resolución de 23 de marzo de 2020, de la Secretaría de Estado de Derechos Sociales, por la que se publica el Acuerdo del Consejo Territorial de Servicios Sociales y del Sistema para la Autonomía y Atención a la Dependencia, que modifica parcialmente el Acuerdo de 27 de noviembre de 2008, sobre criterios comunes de acreditación para garantizar la calidad de los centros y servicios del Sistema para la Autonomía y Atención a la Dependencia.

Llegiu-la aquí: bit.ly/33Oken6

10:24h - "Les residències us necessiten" - Article de Cinta Pascual al Diari ARA

La Presidenta d'ACRA, Cinta Pascual, ha escrit un article on es posa de manifest la importància del sector de l'atenció a la gent gran en el context de la pandèmia per coronavirus. L'escrit posa el focus en la situació als centres residencials, on la falta de material, de professionals i de tests, entre d'altres.

Llegiu l'article: ara.cat/opinio/residencies-us-necessiten-Cinta-Pascual-coronavirus-Covid-19_0_2422557929.html

24 de març

09:17h - Nova ordre de mesures complementàries organitzatives i de subministre de la informació a les residències

Al BOE s'ha publicat la Orden SND/275/2020, de 23 de marzo, por la que se establecen medidas complementarias de carácter organizativo, así como de suministro de información en el ámbito de los centros de servicios sociales de carácter residencial en relación con la gestión de la crisis sanitaria ocasionada por el COVID-19.

Trobareu l'ordre al bloc de residències, dins del repositori de documents.

També la podeu consultar aquí: bit.ly/2xknavk

08:46h - Nota informativa: Implicacions de la crisi sanitària en la relació laboral de caràcter especial del servei de la llar

Des del departament laboral d'ACRA s'ha publicat una nota informativa referent a les implicacions de la crisi sanitària en la relació laboral de caràcter especial del servei de la llar. Això inclou els Serveis d'Ajuda a Domicili

Llegiu el document aquí, o bé consulteu-lo al bloc de SAD.

23 de març

13:08h - Resolució TSF/759/2020

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha fet pública la Resolució TSF/759/2020, de 22 de març, per la qual es concreten les mesures de distància entre treballadors i treballadores i amb les persones usuàries amb les quals interactuen en els centres de treball.

Aquesta mesura no serà d'aplicació als treballadors i treballadores que per raó de la seva activitat s'entén que han de prestar els seus serveis a distàncies inferiors, com els casos de professionals sanitaris, de la xarxa de serveis socials, dels cossos i forces de seguretat de l'Estat.

Llegiu el document: bit.ly/2wv2ErT

11:43h - Certificat autoresponsable de desplaçament

Recordeu que l'estat d'alarma en què ens trobem estableix la limitació de la llibertat de circulació de les persones i determina per a quines activitats es podrà circular per les vies d'ús públic.

Entre les circumstàncies sota les quals està permès sortir es troba el "Desplaçament al lloc de treball per efectuar la prestació laboral, professional o empresarial" i l'"Assistència o atenció a persones grans, menors d'edat, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables".

Amb el certificat autorresponsable de desplaçament es poden especificar aquests motius. El podreu utilitzar tant en la versió mòbil com en format imprès.

Obteniu el certificat: bit.ly/39fxtOu

21 de març

20:38h - Orden SND/265/2020, de 19 de marzo

S'ha publicat al BOE la Orden SND/265/2020, de 19 de marzo, de adopción de medidas relativas a las residencias de personas mayores y centros socio-sanitarios, ante la situación de crisis sanitaria ocasionada por el COVID-19.

Aquesta ordre afecta tant a l'activitat dels centres residencials com dels sociosanitaris, i també la trobareu al bloc sobre residències.

Llegiu el document: bit.ly/3biffxb

20 de març

19:49 h - Actualització de la Guia d’actuació enfront de casos d’infecció a les residències

El Servei Català de la Salut ha actualitzat la Guia d’actuació enfront de casos d’infecció pel nou coronavirus SARS-CoV-2 a les residències. El document té dos objectius: per una banda oferir una atenció al centre residencial tot assegurant que aquesta sigui de qualitat, i per l'altra garantir els nivells adequats de prevenció i control de la infecció per a la protecció dels residents, dels familiars i professionals dels centre residencials, i d’aquells professionals del sistema sanitari que els atenguin, així com a la resta de població en el seu conjunt.

La trobareu en el següent enllaç, i també al bloc sobre residències d'aquest mateix espai: bit.ly/33GOOyU

 

19:17 h - Encara no teniu l'app STOP COVID19 CAT?

El Departament de Salut ha creat una aplicació que inclou un test on podem fer seguiment de la nostra salut i comprovar si tenim els símptomes del coronavirus CoV-2.

A més, el sistema utilitza un servei de geolocalització que, un cop els usuaris facin el test, permetrà identificar possibles nous focus de contagi. És per això que resulta molt important posar-nos el dia.

Descarregueu-vos l'aplicació a l'App Store (iOS) o a Google Play (Android)!

Més informació: bit.ly/2QvvcYT

11:00 h - Informació sobre les actuacions preventives en l’àmbit de la residència

Nova "Informació sobre les actuacions preventives en referència al nou Coronavirus SARS-CoV-2 en l’àmbit de la residència". Aquesta nota que ha dissenyat el Departament de Salut, està adreçat als centres residencials i fa referència als familiars dels seus usuaris. El podreu trobar al bloc repositori de documents de residències de l'espai d'ACRA.

10:50 h - Actualització del Procediment d’actuació enfront de casos d’infecció

Salut Pública ha actualitzat el procediment d'actuació davant de noves infeccions del coronavirus SARS-CoV-2.

Consulteu el document: bit.ly/3b78tdK

10:31 h - Noves mesures sobre Serveis d'Ajuda a Domicili

Els SAD per a gent gran compten amb noves instruccions sobre el coronavirus SARS-CoV-2: s'ha publicat un document amb "Mesures i recomanacions tècniques d'actuació als serveis essencials que es presten" en el marc de l'atenció a domicili, i també s'ha actualitzat la guia de "Mesures i recomanacions tècniques d’actuació en relació als serveis essencials  que es prestaran en el marc del servei d’atenció domiciliària (SAD) davant la situació extraordinària generada per la COVID-19".


Podeu consultar tots dos documents al repositori de SAD de l'espai especial al web d'ACRA.

19 de març

13:05 h - ACRA als mitjans: necessitem material!

La gent gran és un dels col·lectius més sensibles als efectes del coronavirus SARS-CoV-2. És per això que es fa imprescindible protegir-los tant a ells com al personal que s'esforça per tenir-ne cura i evitar els contagis. És una de les necessitats que hem transmès a través dels mitjans de comunicació com a patronal majoritària.

Consulteu aquí les aparicions d'ACRA als mitjans: https://www.acra.cat/ca/acra-als-mitjans_53003

11:25 h - Actualització del procediment d’actuació enfront de casos d’infecció pel nou coronavirus SARS-CoV-2

Des de Salut Pública s'ha actualitzat el procediment d’actuació enfront de casos d’infecció pel coronavirus. 

Consulteu-lo: bit.ly/3b78tdK

18 de març

19:27 h - Real Decreto-ley 8/2020

El Real Decreto-ley 8/2020, de 17 de marzo, de medidas urgentes extraordinarias para hacer frente al impacto económico y social del COVID-19 s'ha publicat al BOE. Inclou un paquet de mesures de caire social i econòmic preses arran dels efectes del SARS-CoV-2.

Llegiu-lo aquí: bit.ly/2wjQWjJ

10:21 h - Sol·licitud de nou material EPI

El Departament de Salut, en coordinació amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i ACRA, ha engegat un nou mecanisme per garantir que les residències de Catalunya disposin de material per fer front a un possible cas d'aïllament per coronavirus.

Què ofereix aquest mecanisme?
Un pack de material per fer front a un potencial cas d'aïllament per coronavirus durant els dos primers dies (mascaretes, ulleres, guants i bates) en el vostre centre.

Qui s'hi pot acollir?
Totes les residències de Catalunya que no disposin del material repartit la setmana passada als centres, o aquelles residències que l'hagin acabat i que es trobin amb un cas d'aïllament al centre per coronavirus. Recordeu que, segons el DTASF, els packs de material només es poden utilitzar si hi ha un cas d'aïllament.

Com he de fer-ho per sol·licitar el material?
1 - Ompliu CADA DIA i abans de les 12 h el formulari següent del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies (DTASF), que és el que determina la vostra situació com a centre respecte el coronavirus. Si en un dels enviaments indiqueu que teniu una situació d'aïllament per coronavirus, el DTASF ja us enviarà el material que necessiteu.

2 - Els centres que encara no disposeu material, ompliu el formulari que trobareu al final del comunicat. ACRA us confirmarà la vostra sol·licitud i us dirà quan heu de recollir el material. 

On s'haurà de recollir el material?
S'ha habilitat un punt de recollida a la seu de Logaritme a Sant Sadurní d'Anoia. El material l'haurà de recollir la persona de contacte que designeu al formulari. Si no hi pot anar, caldrà que autoritzi per escrit a una tercera persona, que s'haurà d'identificar amb el DNI.

Sóc un servei de SAD. M'hi puc acollir?
No mitjançant aquest sistema. No obstant això, ens podeu fer arribar la vostra sol·licitud de material a l'adreça acra@acra.cat i la trametrem puntualment al DTASF, que actualment està treballant amb un protocol específic per a SAD.

17 de març

11:02 h - Recupereu el webinar sobre Equips de Protecció Individual

El webinar "Protegeix-te i Protegeix-los: Equips de Protecció Individual" ja està disponible al canal de YouTube d'ACRA. En el seminari web, Esther Moreno Rubio, Infermera d'infeccions del Consorci Sanitari del Garraf i Presidenta de l’Associació Catalana d'Infermeres de Control d'Infecció (ACICI), i Enric Limón, Coordinador del Programa VINCat i Director del Màster de control de la Infecció IL3-UB expliquen en detall l'ús dels EPIs pels professionals de l'atenció a la gent gran, i responen les qüestions dels assistents. També s'inclouen tutorials sobre com posar-se i treure's els equips.

Recupereu el webinar: youtu.be/VpkICQmBFZI

16 de març

12:34 h - Article de Cinta Pascual, Presidenta d'ACRA

Sota el títol "Aplaudim el sector social", la Presidenta d'ACRA fa una reflexió sobre els professionals d'aquesta disciplina, el seu paper i els esforços realitzats en el marc de la lluita contra el coronavirus CoV-2.

Llegiu l'article: bit.ly/aplaudim-sectorsocial

15 de març

09:11 h - Real Decreto 463/2020, de 14 de marzo

S'ha publicat al BOE el Real Decreto 463/2020, de 14 de marzo, por el que se declara el estado de alarma para la gestión de la situación de crisis sanitaria ocasionada por el COVID-19.

Consulteu el nou decret: http://bit.ly/38QVgnW

14 de març

20:32 h - Actualització mesures d'actuació professionals SAD

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha actualitzat les Mesures de protecció i d'actuació professionals dels Serveis d'Atenció a Domicili.

Consulteu el document actualitzat: http://bit.ly/39UQl6I

13:32 h - Tancament temporal Centres de dia

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha enviat una nota informativa on s'indica el tancament de centres de dia de gent gran de la Xarxa de Serveis Socials, tant públics com privats, a fi de protegir les persones grans usuàries dels serveis.

13 de març

17:27 h - Nota sobre el punt d'accés als serveis d'emergències i treballadors autoritzats (zona confinament Igualada)

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha emès la següent nota en relació amb el punt d'accés dels serveis d'emergència i treballadors autoritzats a la zona de confinament d'Igualada:

En relació amb el confinament decretat pel Govern als municipis d'Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena, clarificar que protecció civil considera treballadors autoritzats a tècnics dels operatius de seguretat i emergències, treballadors assistencials: residències, centres de menors i serveis socials, treballadors de botigues d'alimentació i farmàcies, treballadors d'empreses crítiques: petroquímiques, etc.

El punt d'accés de serveis d'emergències i treballadors autoritzats és: A-2 pk 554

Per accedir s'haurà d'acreditar que s'és treballador del centre. L’acreditació pot ser una autorització o reconeixement del director del centre.

13:42 h - Nova resolució del Departament de Salut

S'acaba de publicar la RESOLUCIÓ SLT/720/2020, de 13 de març, per la qual s'adopten noves mesures addicionals per a la prevenció i el control de la infecció pel SARS-CoV-2, que incorporen mesures relatives al sector d'atenció a la gent gran.

Llegiu la resolució: http://bit.ly/3b1l2qK

12:29 h - Nou Webinar sobre Equips de Protecció Individual

El proper dilluns 16 a les 18 h farem el webinar "Protegeix-te, protegeix-los: Equips de Protecció Individual", on explicarem com utilitzar els EPI a les residències en el context del coronavirus. La sessió també inclourà una demostració pràctica i estarà conduïda per Enric Limón, Coordinador del Programa VINCat i Director del Màster de control de la Infecció IL3-UB i Esther Moreno Rubio, Infermera d'infeccions del Consorci Sanitari del Garraf i Presidenta de l’Associació Catalana d'Infermeres de Control d'Infecció (ACICI).

 
Feu la vostra inscripció: bit.ly/webinar-coronavirus3

10:15 h - ACRA als mitjans: representem el sector!

L'arribada del coronavirus SARS-CoV-2 és una amenaça per la salut de les persones grans. Com a patronal majoritària dels serveis d'atenció a la gent gran, expliquem amb transparència la realitat del sector de forma responsable als mitjans de comunicació. 

Consulteu aquí les aparicions d'ACRA als mitjans: https://www.acra.cat/ca/acra-als-mitjans_53003

09:03 h - Real Decreto-ley 7/2020 de 12 de marzo

S'ha publicat al BOE el Real Decreto-ley 7/2020, de 12 de marzo, por el que se adoptan medidas urgentes para responder al impacto económico del COVID-19.

En sintonia amb aquest document, hem enviat als nostres socis una nota informativa del departament laboral d'ACRA amb preguntes freqüents i respostes sobre l'actuació, poder empresarial i organització de la plantilla pel COVID-19.

 

Consulteu aquí el nou Decret: http://bit.ly/rdl-7-2020

12 de març

17:15 h - Nou webinar Maneig a les residencies de casos en investigació, probables o confirmats de coronavirus

L'Observatori de la Dependència d'ACRA ha celebrat avui dijous 12 de març un webinar on s'han explicat com procedir en el maneig a les residencies de casos en investigació, probables o confirmats de coronavirus. El webinar ha anat a càrrec d'Helena Miralles i Sebastià Santaeugènia.

Visioneu-lo aquí: https://www.youtube.com/watch?v=wd0KUR8H3YI

13:45 h - Comunicat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies

Us adjuntem un comunicat de premsa del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies en relació amb les noves mesures que ha pres en relació amb el coronavirus.

Properament, aquest comunicat de premsa es traduirà en un document que es penjarà, com tots els altres, a canalsalut.gencat.cat/coronavirus

Llegiu-lo aquí: https://treballiaferssocials.gencat.cat/ca/inici/nota-premsa/?id=383857

11 de març

12:36 h - Real Decreto-ley 6/2020

S'ha publicat al BOE el Real Decreto-ley 6/2020, de 10 de marzo, por el que se adoptan determinadas medidas urgentes en el ámbito económico y para la protección de la salud pública

Aquest decret llei adopta un conjunt de mesures urgents dirigides a dos àmbits específics, l'econòmic i la salut pública que en aquest moment demanden una resposta immediata.

Llegiu-lo aquí: http://bit.ly/rdl-6-2020

10 de març

15:50 h - Resolució del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per la qual s’adopten mesures de caire organitzatiu per a la prevenció i el control de la infecció pel SARS-CoV-2 en el col·lectiu de professionals sanitaris i en el col·lectiu de professionals que donen suport a la gent gran, a les persones amb discapacitat i a les persones amb malaltia mental en la realització de les activitats de la vida diària, en un centre de dia o en un centre residencial del sistema de serveis socials

Aquesta resolució fa referència a la suspensió de congressos, seminaris, simposis, jornades, cursos o altra activitat de formació de professionals sanitaris, auxiliars de gerontologia i auxiliars per a l'atenció personal de persones amb discapacitat i de persones amb malaltia mental del sistema de serveis socials de caràcter presencial, programada per desenvolupar-se a Catalunya.

Les activitats de caràcter formatiu, les sessions clíniques i les reunions de comitès clínics i assistencials internes dels centres i establiments sanitaris i de serveis socials es poden mantenir sempre que no comportin una presència nombrosa de persones alienes al centre o establiment sanitari i de serveis socials mateix.

La vigència d’aquestes mesures s’inicia avui dimarts 10 de març de 2020.

11:52 h - Document de recomanacions per a empreses i persones treballadores sobre el coronavirus

El Consell de Relacions Laborals de Catalunya (òrgan format pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Foment del Treball Nacional, Pimec, CCOO de Catalunya i UGT de Catalunya) ha acordat la publicació d'un document de recomanacions per a empreses i persones treballadores sobre el coronavirus SARS-COV-2.

Aquest document inclou un apartat amb "mesures especials per a aquelles persones treballadores que presten serveis a entorns d’assistència medicosanitària, sociosanitària i residencial".

Consulteu-lo aquí: http://bit.ly/recom-consell

10:28 h - Nou webinar "Maneig a les residències de casos en investigació, probables o confirmats de coronavirus"

Aquest dijous dia 12 l'Observatori de la Dependència d'ACRA farà un nou webinar, que servirà per explicar de forma detallada el procediment conjunt del Departament de Salut i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies publicat dissabte passat. El conduiran Aina Plaza, Directora General de l'Autonomia Personal i la Discapacitat, i Sebastià Santaeugènia, Director del Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat i del Pla Director Sociosanitari del Departament de Salut. 

El seminari començarà a les 12 h. Les inscripcions són obertes, i un cop registrats us hi podreu connectar a través del vostre telèfon mòbil, ordinador o tauleta. 

Inscripcions: bit.ly/webinar-coronavirus2

9 de març

17:00 h - Recomanacions generals per a les residències per a la prevenció i protecció de la infecció pel coronavirus

Us adjuntem el document Recomanacions generals per a les residències per a la prevenció i protecció de la infecció pel COVID-19 que acaba de publicar fa pocs minuts la Sub-direcció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública.

13:06 h - Informació i consells sobre el CoV-2

Us recordem que al portal web http://canalsalut.gencat.cat/coronavirus de la Generalitat de Catalunya podreu consultar tots els documents i informacions referents al CoV-2. Per a més informació, us atendran al telèfon 061. 

7 de març

19:12 h - Procediment d'actuació en centres residencials sobre el CoV-2

Els Departaments de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies han dissenyat un protocol de gestió i prevenció del coronavirus CoV-2 aplicat als centres residencials. El document s'anirà actualitzant a mesura que evolucioni la situació.

Consulteu-lo aquí: http://bit.ly/proc-covid-06_03

6 de març

19:27 h - Reunió amb els Departaments de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies

Aquesta tarda hem assistit a una reunió del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i el Departament de Salut en relació al coronavirus SARS-CoV-2. En aquesta sessió se’ns ha comunicat que en les properes hores es faran públics dos procediments adaptats als centres residencials:

- Maneig a les residències de casos en investigació, probables o confirmats de la COVID-19.
- Informació per a professionals – Aïllament a centre residencial per coronavirus SARS – CoV-2.

5 de març

19:20 h - Webinar "L'atenció a la gent gran en el context de l'epidèmia per coronavirus"

L'Observatori de la Dependència d'ACRA ha fet un webinar on s'han explicatcom han d'actuar els professionals en relació al virus, davant la necessitat que tinguin una infomació precisa, contrastada i de qualitat de la realitat d'aquesta epidèmia.

Recupereu-lo aquí: https://youtu.be/0pzXCLkZ-ZU

16:00 h - Recomanacions a centres residencials i sociosanitaris pel COVID-19

Des del Ministeri de Sanitat s'ha elaborat un document tècnic amb recomanacions sobre el SARS-CoV-2 adreçat aa residències de gent gran i centres sociosanitaris.

Consulteu-lo aquí: http://bit.ly/recom-covid-05_03

26 de febrer

12:21 h - Criteri 2/2020 del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions

En aquest document s'estableix el que es considerarà com una "situació d'incapacitat temporal derivada de malaltia comuna", el període d'aïllament preventiu dels treballadors com a conseqüència del coronavirus.

Llegiu-lo aquí: http://bit.ly/criteri-2-2020