Notícies

25 de novembre de 2020

És possible encaixar l'ACP en una situació de pandèmia?

La sisena jornada d'Atenció Centrada en la Persona (ACP) d'ACRA demostra que el sector, tot i les difícils circumstàncies actuals, no només resisteix sinó que és capaç d'innovar

acp noti

És possible encaixar l'ACP en una situació de pandèmia? Poden els professionals assumir una atenció personalitzada en l'actual context? Aquestes eren dues de les qüestions plantejades avui en una sisena jornada d'Atenció Centrada en la Persona (ACP) d'ACRA que ha servit per demostrar que el sector no només resisteix sinó que innova tot i les difícils circumstàncies actuals. Un acte que s'ha celebrat conjuntament amb els Premis ACRA, per primer cop en la mateixa data.

En un escenari diferent, a distància i amb un notable seguiment per part dels associats, el debat obert entre professionals, famílies i administració ha servit per clarificar que l'ACP és necessària, i més davant d'un futur a curt i mig termini que mai havia estat tan incert com ara. Amb matisos, però coincidint en la necessitat del mètode, Aina Plaza (Directora General de l'Autonomia Personal i la Discapacitat), Carles Escudero (Director Regional de Sanitas Mayores), Lídia Alé (familiar d'una persona usuària d'una residència) i Carol Mitjana (Directora del Centre Geriàtric Lleida) han explicat la seva experiència durant aquest període en un debat que ha moderat el Dr. Toni Andreu, director d'estratègia d'ACRA.

La part propositiva i que demostra la voluntat del sector per seguir treballant ha anat a càrrec de cinc serveis que han presentat les seves bones pràctiques relacionades amb l'ACP i realitzades durant la primera onada de la COVID-19. Us hem resumit les bones pràctiques, que podeu consultar en el següent enllaç:

- Residencia Las Violetas: ha presentat una bona pràctica basada en la relaxació i l'estimulació sensorial a partir d'un espai especialment condicionat durant la pandèmia. Els usuaris han pogut reconnectar amb la natura durant unes setmanes en què no es podia sortir dels centres.

- Residència L'Ametlla del Vallès: Qui cuida els cuidadors? En aquest centre van utilitzar la psicologia positiva per a l'autocura i per combatre els efectes negatius del confinament i la COVID19 en els professionals de l'atenció a la gent gran.

- Residència Josep Brugarolas: una bona pràctica basada en l'aplicació de les noves tecnologies de la informació sorgides arran del confinament. Vídeos, videotrucades i altres canals que els professionals van utilitzar per connectar usuaris i famílies amb un objectiu molt clar, que no patissin, que estaven bé.

- La Llar Fundació: un centre de dia virtual i a domicili, bolcat a preservar al màxim les capacitats psicològiques i socials dels seus usuaris, quan la seva activitat presencial no era possible.

- Residència Tursia: un projecte musical que és una història d'amistat, la de l'Edu i els residents d'aquest centre, que durant uns mesos van compartir música i construir un vincle que els durarà per a tota la vida.

En un àmbit més institucional i igualment necessari, tant la presidenta d'ACRA, Cinta Pascual, com la directora general, Montse Llopis, han destacat la professionalitat de les treballadores i els treballadors, les entitats i les empreses en els mesos més difícils que recorden en el sector.

Reviviu la 6a Jornada en ACP!