Notícies

21 de setembre de 2017

Prop de 200 professionals afronten la 3a jornada d’Atenció Centrada en la Persona sobre els “drets, necessitats i desitjos de les persones”

El debat sobre Sexe, diversitat i gent gran com a repte des de l’ACP innova el format de l’edició d’enguany, que ha aprofundit en l’Alzheimer, els drets humans i altres temes vinculats a aquest mètode

 

jornada ACP 2017 02
Absència destacada

El Secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, no va poder assistir a la cloenda de la jornada, tal i com estava previst inicialment, a causa del registre efectuat pels cossos policials a la seu del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, que es va allargar durant diverses hores i que va finalitzar amb la detenció de dos treballadors.

Prop de 200 professionals van participar ahir a la 3a Jornada d’Atenció Centrada en la Persona celebrada al CaixaFòrum de Barcelona i que va servir per debatre, analitzar i aprofundir al voltant dels drets, necessitats i desitjos de les persones. L’edició d’enguany va coincidir amb la setmana en què es commemora el Dia Mundial de l’Alzheimer, que afecta més de 120.000 persones a Catalunya.

Tenim el compromís del Departament que adapti la normativa per fer-la del tot compatible amb l'ACP”, va subratllar Cinta Pascual, presidenta d’ACRA, posant èmfasi en què “s’està fent un camí silenciós amb els recursos que tenim envers l’ACP, prioritzant una atenció de qualitat”. Atenció a l’Alzheimer, drets humans envers les persones grans i com s’ha de tractar el sexe en els centres residencials són alguns dels temes que van presidir aquesta jornada, molt centrada en els drets, els desitjos, les necessitats i, també, en els deures de les persones.

La novetat més important va ser la taula rodona sobre Sexe, diversitat i gent gran com a repte des de l’ACP. Aquesta ha sigut la primera vegada que s’ha introduït un tema sovint incòmode en el sector, al qual van aportar arguments, idees i reflexions els ponents del debat, vinculats de forma directa amb la gent gran. El to didàctic va permetre donar un aire més fresc a la jornada.

Per altra banda, la part pràctica també va estar present en la jornada. Els participants van poder gaudir de tres tallers relacionats amb qüestions pràctiques que afecten els centres i serveis assistencials.

Els resultats del qüestionari de satisfacció de la jornada mostren que la valoració dels participants és elevada amb una nota mitjana de 4,4 sobre 5, un augment de dues dècimes respecte l’edició anterior, en què la valoració final fou de 4,2.

Especialment ben puntuades es troben la ponència de l’exentrenador del FC Barcelona Xesco Espar –que amb un 4’8 de valoració ha sigut la més ben valorada-, la conferència “Más allà de las palabras” de Susana Eva Martínez (4,6) i “L’ACP és una qüestió de drets humans” a càrrec de Josep Mª Soler (4,1)

+imatges