Notícies

18 de novembre de 2013

Eduard Punset, guardonat amb el Premi ACRA a la millor trajectòria i aportació professional

Més de 260 persones assisteixen als 11ns Premis ACRA, uns guardons que tenen com a objectiu reconèixer els professionals del sector i la seva aportació al benestar i a la qualitat de vida de els persones.

El Palau de Pedralbes va ser l’escenari dels 11ns Premis ACRA per la millora del benestar i qualitat de vida de les persones, celebrats el passat dijous 14 de novembre. Més de 260 persones van assistir al lliurament, presentat per la periodista Elisabet Carnicé, i que va comptar amb la presència de la Consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, i la Presidenta d’ACRA, Cinta Pascual. L’acte el va obrir el grup de música de música Vadó, de la Selva del Camp, amb el tema “Gent gran”, una cançó dedicada als avis i les àvies.

Accèssits

Un total de 13 treballs es van presentar al certamen. Per la seva alta qualitat, el jurat va decidir entregar, a banda dels premis, 2 accèssits. El primer projecte guardonat va ser “Teràpia manual alternativa per al restrenyiment crònic en persones amb mobilitat reduïda”, de Marta Sánchez Gili, de la Residència Rubí. Aquest treball planteja un canvi en el maneig de la constipació en persones amb mobilitat reduïda i aconsegueix reduir el tractament farmacològic i les conseqüències que aquest comporta. El projecte aposta per un tractament no farmacològic relacionat amb la mobilitat de la persona i la motilitat intestinal.

El segon accèssit va ser atorgat al treball “Hort urbà: un projecte intergeneracional”, de Ma. Pilar Vázquez Álvarez, Sílvia Rodríguez i Alicia Tarragon, de la Residència Mossèn Anton. Es tracta d’un programa d’activitats terapèutiques, lúdiques i socioculturals que giren a l’entorn de l’hort urbà que cuida una associació juvenil i la residència. El projecte es converteix en l’eix principal de totes les activitats que es porten a terme al centre, adaptant-les a les diferents estacions i períodes de l’any i als esdeveniments més importants de la cultura local. Les activitats es duen a terme en quatre espais: les instal•lacions de la residència, el local de l’associació juvenil, l’hort urbà i la plaça del barri.

Premis a la innovació i a la millora

En la categoria de millora a la qualitat en l’atenció a la dependència i la promoció de l’autonomia personal, el treball “Espai Tamara” va ser el guardonat. El projecte, de Carolina Mitjana, Lydia Lossa i Susana Hernández, de la Residència Berllor, ha creat un espai compartit i lliure entre residents, la seva família i la Tamara, una treballadora amb discapacitat, que potencia la interrelació entre les persones grans i les joves amb discapacitat intel•lectual. Tot plegat té com a objectiu la creació d’un “llibre de vida”, una activitat per recordar, de manera subjectiva, fets i vivències de la vida passada dels residents per poder disposar en tot moment d’un instrument personalitzat i adaptat que els ajudi a situar-se tant a la reminiscència com a la realitat actual.

Mentre que a la categoria d’innovació en l’atenció, el treball guanyador va ser “El pla de vida essencial com a instrument metodològic per a la millora de la qualitat de vida de persones amb demències avançades”, de Lídia Piñol, Purificación Álvarez, Isabel P Agudo, Margarita Enfruns i Montse Alsina, de la Residència Laia. El jurat va valorar la creació d’aquest pla de vida essencial que permet una nova concepció de la persona amb demència des del punt de vista de la persona i no de la malaltia que pateix. L’objectiu ha estat millorar la qualitat de vida augmentat els períodes en estat d’ànim positiu.

Visió positiva de la vida

Finalment, el guardó a la Millor aportació professional se’l va emportar l’advocat, economista i comunicador científic, Eduard Punset. Els membres del jurat van voler reconèixer la seva visió optimista de la vida, amb una vellesa activa i plena de projectes, que representa un exemple a seguir, no tan sols per a les gent gran, sinó per a tots en general. En el seu discurs d’agraïment, Punset va destacar la tasca que dia a dia fan els professionals del sector per millorar la vida de la persones majors.

Cap a un nou model construït entre tots

Abans de l’entrega dels Premis, la presidenta d’ACRA, Cinta Pascual, va dirigir-se als assistents en relació amb la situació actual en què es troba el sector i les accions que s’han dut a terme durant aquest 2013. Cinta Pascual va destacar que, tot i la difícil situació del sector de l’assistència a la gent gran, ACRA ha treballat per trobar solucions, reclamant els pagaments a les administracions, una flexibilització de ràtios i professionals, avançant en la coordinació sanitària, obrint un procés de reordenació del sector i iniciant una línia de negociació amb el departament d’economia per apostar per la venda de patrimoni de la Generalitat i millorar la gestió dels serveis públics. Tot això es resumeix en la cerca d’un nou model basat en l’atenció centrada en la persona i en l’optimització dels recursos existents, que cal fer en col•laboració entre les administracions i les patronals i treballadors.

La presidenta d’ACRA, Cinta Pascual, també va destacar al seu discurs l’acceleració de les negociacions amb la Generalitat de Catalunya, que han portat, fins i tot, a parlar amb el president de la Generalitat, Artur Mas, i la Consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté. D’aquest converses s’ha aconseguit ser a l’agenda del govern a més d’un compromís de Mas per reactivar les PEVS tan aviat com sigui possible. A banda de les negociacions, Cinta Pascual va ressaltar la col•laboració que sempre busca ACRA amb altres entitats i amb les patronals del sector, així com la tasca solidària que molts centres porten a terme amb el programa “Compartint taula”.

Per acabar la seva intervenció, la presidenta d’ACRA va voler avançar la tasca que per a l’any que ve queda encara pendent. Al 2014 ACRA farà 25 anys i haurà de lluitar per reactivar les PEVS i per aconseguir que el govern estableixi un calendari de pagaments. A més, cal fer sostenible el sector creant noves plataformes de serveis ajustades al que els usuaris necessiten, signar un conveni d’ajuda domiciliària adaptat als nous temps, calen aliances entre els socis i nous projectes, com el de canalització de clients que permetrà omplir places buides a residències. Tot un treball, va afegir la Cinta Pascual, que cal fer en col•laboració i sumant esforços.