Notícies

30 de juliol de 2014

ACRA presenta el segon Informe econòmic i social del sector d’atenció a la gent gran a Catalunya elaborat amb ESADE

Aquest document pretén analitzar en detall les dades més significatives del sector per conèixer-lo en profunditat i, a la vegada, poder generar coneixement i créixer en qualitat.

ACRA ha presentat el segon Informe econòmic i social ACRA del sector d’atenció a les persones grans amb dependència a Catalunya, realitzat juntament amb ESADE, en el marc del Programa PARTNERS. Aquest document analitza en detall les dades actuals del sector i permet conèixer en profunditat la situació actual i, a la vegada, generar coneixement i créixer en qualitat. L’informe posa de relleu les poques dades fiables que es disposen i que plantegen serioses dificultats d’anàlisi i decisió. És per això que es fa crida a iniciar línies de col·laboració tant amb les administracions, com amb els instituts d’estadística i anàlisi social per generar informació específica.

Pel que fa al creixement del sector, tot i els temps de crisi, ha crescut un 0,9% en places residencials i un 1,2% en places diürnes de 2012 a 2013. Això no ha comportat, però, un augment en l’ocupació dels centres. Actualment, s’estima que hi ha unes 7.000 places buides de residència i unes 6.000 en centres de dia que es concentren, bàsicament en el mercat lliure. Això representa que, tot i que hi ha prop de 17.000 persones en llista d’espera per aconseguir plaça pública, un 28% de les places privades estan desocupades.

En relació a la demanda, l’Informe ha observat la tendència a reduir el grau de dependència del sol·licitant. A la pràctica això ha comportat una baixada de tarifes per a les empreses.

El sector privat és qui posseeix el 77% de a titularitat dels serveis residencials i el 67 % dels serveis diürns. Tot i això, l’administració pública participa en el finançament del 70% de les places i aporta el 53% de la facturació en serveis residencials i el 50% dels de centres de dia. Aquestes xifres obliguen a mantenir uns alts índex de col·laboració público-privada.

Una de les dades més positives que mostra l’informe és l’increment de les persones ocupades al sector assistencial a la gent gran, que ha crescut un 10,7% des del 2009, en plena crisi econòmica. Ara mateix, s’estima que el sector ocupa unes 41.400 persones, el que representa l’1,4% de la població ocupada a Catalunya al 4t trimestre de 2013.

Igualment cal destacar la despesa pública estimada per a aquest any 2013. La xifra ha estat de 634 milions d’euros, un 0,2% més que al 2012. Això, però, ha significat un descens d’un 1,3% en la despesa per usuari, ja que el nombre d’usuaris amb plaça finançada s’ha incrementat en 667 persones respecte a l’any anterior.

Si ens fixem en la facturació, l’estimada per a l’any 2013 és de gairebé 1.200 milions d’euros. Això implica que la contribució dels usuaris a la facturació total se situa al voltant del 47%. Igualment, al voltant del 40% de la facturació del sector retorna a l’Administració en forma de recaptació.

S’estima que unes 270.0000 persones, el 3,5% de la població de Catalunya, són beneficiàries directes o indirectes del sector. Aquesta xifra inclou tant els usuaris, com els seus familiars i els treballadors.

Aquí el podeu consultar

INFORME ECONÒMIC I SOCIAL DEL SECTOR DE L'ASSISTÈNCIA