Notícies

3 d'octubre de 2022

Un acord necessari, però millorable -article d'opinió de la Presidenta d'ACRA

Cinta Pascual reflexiona sobre la recent signatura per incrementar els imports dels preus públics a residència i centre de dia entre Drets Socials i les organitzacions empresarials del sector social

article cinta infoacra

Ja fa una setmana de la signatura de l’acord entre patronals i el Departament de Drets Socials que ha comportat un increment del 3% dels preus públics a residències i centres de dia. Es tracta, en essència, d’un acord necessari, però no el que ens hauria agradat signar tenint en compte la situació econòmica per la que passa el sector.

Tot i així, és una actualització important i que convé situar en el marc d’un acord més ampli que comença fa uns anys amb la negociació i la signatura l’any passat del Conveni GERCAT o el que és el mateix, el primer Conveni Col·lectiu d’àmbit autonòmic de Catalunya d’Atenció a les persones grans. Per al període 2021-2023, el Conveni GERCAT fixa un increment del 10% a les tarifes i del 12% en els salaris, respectivament.

És important tenir en compte aquest marc per entendre d’on prové l’acord signat fa una setmana. Dit això, s’ha de constatar allò que és evident, que es tracta d’una actualització insuficient per l’extraordinari increment dels costos dels subministraments, d’una manera especial en l’àmbit energètic i de l’alimentació, provocats en part per la guerra a Ucraïna. També s’hi ha de sumar el llarg període de congelament de preus a la xarxa de serveis socials d’atenció pública en la darrera dècada. La insuficiència econòmica provocada per tots aquests factors està afectant moltes empreses i entitats, seriosament compromeses en la seva viabilitat, i és per això que s’ha d’actuar ràpidament.

Quins passos seguirà ACRA en els propers mesos? S’ha de mantenir la negociació amb el Govern per definir l’increment de costos tan important i com repercutir-lo a les tarifes públiques de residència i centre de dia. S’haurà de complir també amb el compromís de crear un espai estable entre Drets Socials i el sector per valorar els costos i parlar d’infrafinançament, de la necessitat d’assolir uns majors nivells d’inversió en dependència, així com incrementar el pressupost a nivell estatal en serveis socials fins al 2% del PIB, en correspondència amb altres països europeus.

I per últim, i no per això menys important, s’ha de destacar que l’acord té per motiu millorar les condicions laborals del conjunt de professionals. Es tracta d’un reconeixement merescut i que permet seguir avançant en la dignificació d’un sector que vol retenir el talent, però al que li falten recursos econòmics per fer-ho. No és cap secret si dic que la falta de professionals, principalment d’atenció directa, és un problema molt greu i davant el qual sembla no haver-hi solució possible si la inversió pública no augmenta d’una manera decidida.

Aquest últim punt serviria per fer un altre article, però avui el més important és destacar que ja tenim acord. És un increment del 3% amb caràcter retroactiu a 1 de gener de 2022 per a totes les empreses i entitats amb places finançades públicament a Catalunya. I no serà l’últim, ni molt menys. Queda feina per fer i ens deixarem la pell en benefici de tot el sector. Que ningú en tingui cap dubte.


Cinta Pascual
Presidenta d'ACRA

-article publicat originalment a Dependencia.info el dimecres, 28 de setembre de 2022-