Notícies

21 de febrer de 2019

Tecnologia aplicada a l'atenció a la dependència, una missió empresarial innovadora a Sitges

Visitem les instal·lacions de la Fundación Ave María que, mitjançant el seu institut de robòtica, està treballant per millorar la qualitat de vida de persones amb discapacitat intel·lectual

missio sitges 2019 01
Robots humanoides

La Fundació té diversos robots que s'integren en les activitats dels usuaris. L'experiència es va iniciar fa uns anys amb el robot Nao, que s'utilitza per crear activitats específiques amb els usuaris com memòria o fisioteràpia. L'aplicació de la robòtica compta amb la col·laboració d'alumnes de centres educatius que aporten continguts i activitats que els robots puguin, en posterioritat, utilitzar amb els usuaris. Es tracta del projecte Robocat.

Al centre hi ha altres robots humanoides, com el Pepper, que s'utilitza també en teràpies amb persones amb discapacitat intel·lectual.

La missió empresarial que ACRA ha celebrat avui a les instal·lacions de la Fundación Ave María de Sitges ha permès descobrir als visitants un seguit d'aplicacions i eines destinades a millorar la qualitat de vida de les persones dependents.

Màquines d'estimulació que permeten fer un test d'activitats cognitives, robots interactius, un robot de desplaçament de mercaderies, un software que monitoritza tots els registres dels usuaris de la fundació, i una de les joies de la corona, la bugaderia que garanteix la traçabilitat de la roba i la seva classificació sense errada, així com la homogeneïtzació de l'etiquetat i la seva perdurabilitat... Són algunes de les eines i aplicacions que els socis d'ACRA han pogut veure durant la visita a les instal·lacions d'aquesta fundació especialitzada en adults amb discapacitat intel·lectual. En el cas de la bugaderia, s'ha de destacar que ha guanyat un premi europeu per la inclusió laboral de persones amb discapacitat.

Tota aquesta recerca tecnològica va a càrrec de l'Institut de Robòtica per la Dependència, creat per la mateixa Fundació amb l'objectiu de separar les activitats assistencials de la innovació i aconseguir que es converteixi en una institució de referència nacional i internacional. Segons el director de l'Institut, Joan Oliver, "mirem d’estar al dia per poder aplicar les innovacions en el sector de la dependència. Estem investigant per tal que les màquines tinguin en compte l’estat emocional de la persona i s'adaptin a cada situació, que siguin capaç d'analitzar el seu estat emocional en temps real".

Aquesta ha sigut la primera missió empresarial a casa nostra del 2019, un projecte que permet compartir, entre els socis d’ACRA, els coneixements, els procediments i les innovacions que es porten a terme en el sector.