Notícies

30 de novembre de 2009

Nou èxit de convocatòria de la Jornada Sociosanitària de la Fundació Mutuam Conviure

L’ús de medicaments en geriatria i la conducció de vehicles, en relació a la salut i l’envelliment van ser els temes abordats en la 4ª edició de la Jornada

La Fundació Mutuam Conviure, que dirigeix els seus esforços a la promoció de la formació, la recerca i la millora en l’àmbit de l’atenció sociosanitària, ha reunit a reconeguts professionals del món sanitari en una nova edició de la Jornada Sociosanitària, que organitza per quart any consecutiu.

La sessió clínica va versar sobre un tema tan quotidià que va despertar l’interès de més de 200 professionals. Reunits a l’auditori del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, van escoltar el que el Dr. Ignasi Bardés, com a metge geriatra de la UFISS de l’Hospital General de la Vall d’Hebron, va posar damunt la taula sobre els efectes adversos d’una prescripció farmacològica inadequada. Destacant els riscos de la polifarmàcia, la seva xerrada va evidenciar que sovint les situacions de dependència en gent gran es precipiten per reaccions i interaccions entre medicaments d’ús general. Per prevenir-ho va recomenar individualitzar els tractaments i monitoritzar estrictament els fàrmacs prescrits.

A col·lació, la Dra. Mercè Miró, cap de farmàcia del Centre Fòrum-Hospital de l’Esperança, de l’IMASS, va explicar el projecte informàtic que lidera per a evitar els errors de medicació. Aquesta eina substitueix la prescripció manual per l’electrònica, facilitant la tasca tan dels metges com de les infermeres, que troben tota la informació que requereixen a nivell de prescripció, validació, dispensació i administració.

La segona part de la Jornada va ser una conferència del Dr. Carles Martín, del Departament de Medicina de la UAB, sobre la conducció de vehicles, la salut i l’envelliment, en la que va ressaltar l’impacte negatiu que té, tan a nivell social com emocional, el fet d’haver de deixar de conduir. Per això es va fer una especial incidència en la importància que tenen els diferevts actors que poden ajudar a una persona a prendre per ella mateixa aquesta difícil decisió, demanant la implicació tan de les administracions, com del personal sanitari i les famílies.

La cloenda la va presidir la Dra. Mª Luisa de la Puente, Directora General de Planificació i Avaluació i Subdirectora del CatSalut, després de l’acte de lliurament dels Premis de Recerca de la Fundació Mutuam Conviure 2009, que es van donar als projectes “Factors socials associats a la hiperfreqüentació en Centres d’Atenció Primària de Salut”, presentat per diferents professionals del CAP MANSO, de l’ICS; “Abordatge interdisciplinar del dolor crònic dels pacients ingressats en el centre sociosanitari Mutuam Güell”, presentat per l’equip de professionals d’aquest centre de MUTUAM i “Hidroteràpia en la vellesa”, presentat per professionals del Centre de Dia Badia del Vallès, al que es va atorgar l’accèsit.