Notícies

25 de gener de 2018

Llum verda a l’impuls de la FP Dual en el sector de la dependència

ACRA i la Fundación Bertelsmann demanen la implicació de les entitats en un projecte que vol crear un model de formació de qualitat, adaptat a les necessitats del sector

fp dual gener 2018 03
Per què la FP Dual?

La Formació Professional Dual és un model d’èxit i gran prestigi a països com Alemanya o Suïssa (on existeix des de fa més de 40 anys) que combina l'aprenentatge al centre educatiu amb l'aprenentatge a l'empresa.

Enguany més de 3.000 empreses d'arreu de Catalunya participen formant aprenents. I ho fan perquè han descobert que la FP Dual té molts avantatges: per exemple, permet a les empreses d’un sector formar professionals de perfils especialitzats que no troben al mercat laboral.

ACRA i la Fundación Bertelsmann han presentat avui el projecte d’impuls de la FP Dual en el sector de la dependència, una iniciativa que pretén crear un model d’FP Dual sectorial i de qualitat que impliqui activament les empreses, acollint alumnes per donar-los aquella formació específica que respongui a les necessitats del sector.

Durant la presentació s’han mostrat dos casos d’èxit d’FP Dual en el sector industrial, i l’experiència de l’Institut Ferran Tallada, que participarà del projecte d’FP Dual en el sector de la dependència. Des de l’Associació Catalana d’Empreses de Motlles i Matrius (ASCAMM) han exposat com la FP Dual pot establir un relleu professional en un sector industrial que té carència de professionals en determinats perfils. Per la seva banda, l’empresa Dicomol ha explicat el rol de l’empresa en la FP Dual, que juga un paper actiu en la formació de l’alumne. En aquest sentit, s’ha de destacar la presència d’un tutor d’empresa, que es coordina amb el tutor del centre educatiu, així com la remuneració que s’ha de fer efectiva a l’alumne.

L’Institut Ferran Tallada de Barcelona s’ha situat en el punt de vista de l’alumne, i ha destacat que els participants de la FP Dual treballen i estudien al mateix temps, i això facilita que en cas d’èxit en surti un alumnat reconegut acadèmicament per empresa i institut. La relació entre les parts es vehicula mitjançant un contracte laboral o una beca salari, i un conveni en què es pacten els continguts.

S’ha confirmat també que el projecte per a l’impuls de la FP Dual en el sector de la dependència tindrà lloc durant el període 2018 – 2020. El tret de sortida es farà durant el curs acadèmic 2018 – 2019, concretament a l’octubre, i l’inici de les pràctiques es produirà durant el març - abril del 2019. A partir del maig de 2019 hauran acabat les 100 hores sense cost (FCT) i començarà el període dual pròpiament dit, ja remunerat, fins al maig - juny de 2020.

Galeria d'imatges