Notícies

4 de novembre de 2010

Els Premis ACRA reconeixen la tasca de dinamització del col·lectiu de sèniors que realitza l’associació SECOT

La vuitena edició del certamen també distingeix dos projectes sobre l'efectivitat de l'estimulació multisensorial en pacients amb demència severa i la potenciació del paper de la família als centres

El president de SECOT Barcelona, Ferran Jornet, va recollir dimecres 3 de novembre al vespre, de mans del president de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials, Vicenç Vicente, el guardó a la millor aportació professional a SECOT (Seniors Españoles para la Cooperación Técnica) en la vuitena edició dels Premis ACRA. El jurat del certamen de referència al sector català de l'atenció a les persones grans va concedir el premi a aquesta associació de voluntariat sènior d’assessorament empresarial per la seva tasca de dinamització del col·lectiu de jubilats i prejubilats.

Durant el seu parlament d'agraïment davant dels assistents a la gala, que va tenir lloc a la Llotja de Mar de la Cambra de Comerç de Barcelona, el màxim representant de la delegació barcelonina de l'associació estatal SECOT va mostrar-se sorprès pel fet de rebre la distinció i va destaca la importància d'iniciatives com les de la seva organització per a mostrar a la societat tot el que poden seguir aportant les persones grans. Jornet va recordar que els objectius fundacionals de SECOT són propiciar un desenvolupament emocional harmònic i una bona salut física i mental de la gent gran, millorant la seva qualitat de vida mitjançant l’activitat professional i intel·lectual, tot propiciant les relacions intergeneracionals; així com, retornar a la societat l’experiència acumulada en la vida professional, mitjançant el consell i les assessories tècniques i de gestió.

Abans, però, de la cerimònia de lliurament conduïda per la periodista Núria Coll, actualment al programa ‘Divendres’ de TV3, el president d’ACRA va dirigir-se a l'audiència per a destacar que el sector català de l'atenció a les persones fa anys que es troba en un escenari amb uns recursos públics limitats i que, per tant, requereix de la capacitat de les empreses d'imaginar i de fer propostes basades en les seves fortaleses i no en les seves debilitats.

El màxim representant de l’organització empresarial líder en l’atenció a la gent gran a Catalunya, va alertar als assistents que integrar-se en la sanitat portaria al sector del benestar social a uns costos “que aquest país no es pot pagar”, i també va defensar la configuració d'un departament de serveis socials potent amb recursos i poder polític, que promogui l’autonomia personal i tingui cura de les necessitats i els serveis a les persones.

Innovació i millora
Pel que fa als treballs premiats en aquesta edició del certamen, el jurat va reconèixer la vàlua de dos projectes assistencials. En la categoria 'Innovació en l'atenció a les persones grans', el guardó se'l va endur el treball "Efectivitat de l'estimulació multisensorial (Snoezelen) en pacients amb demència severa" de Tamara Vàzquez, Núria Fortuny, Carla Graner i Mireia Cos de la Residència i Centre de Dia Porta de Barcelona, centre de l’ICASS gestionat per la Fundació Vallparadís de Mútua de Terrassa.

D’aquest projecte, el Jurat va valorar la seva sòlida base científica, així com la metodologia emprada, els resultats obtinguts i la seva introducció teòrica. L’objectiu principal d’aquest estudi és analitzar els efectes d’una sala Snoezelen en persones amb demència avançada. Per a aconseguir-ho s’han realitzat 119 sessions d’estimulació multisensorial a un total de 12 participants (4 homes i 8 dones), amb una edat mitjana de 80 anys i una estada mitjana al centre de 32’36 mesos.

Mentre que, en la categoria de 'Millora en l'atenció a les persones grans', el jurat va concedir el Premi al treball “La informació = Confiança. Comunicació amb les famílies, un recurs per la satisfacció." d’Arnald Pannocchia, Joria Martínez, Núria Roselló, Cristina Gobantes, Penny Subirats, Verònica Morote, Maria Rosa Romagosa, Mònica Bertomeu, Núria Bel, Andrea Labòria i Àngels Reverté, de la Residència per la Tercera Edat L'Onada de Sant Carles de la Ràpita. Un projecte que pretén potenciar la participació de la família en la dinàmica del centre així com mantenir-la informada del funcionament del mateix i de les actuacions que és realitzen per la Millora i/o manteniment de l'estat del seu parent. Del treball, els membres del jurat van destacar el fet que sorgeixi de les necessitats manifestades per les famílies dels residents, amb l’objectiu principal de cercar vies per a superar la possible desconfiança que puguin experimentar.