Notícies

22 de febrer de 2018

Eliminació de les contencions a la primera missió empresarial a casa nostra del 2018

IBADA mostra als socis d’ACRA com ha introduït la “cultura del moviment” i dona les claus per acabar amb les subjeccions en un centre residencial

mmee ibada 2018 01

“Un canvi cultural a l’organització basat en la motivació del professionals, la implicació del personal directiu i la comunicació de les famílies”. Així ho explicava avui la directora del centre d’IBADA Castellgalí, Alba Viñas, durant la primera missió empresarial a casa nostra del 2018, celebrada a les instal·lacions d’una residència amb pràcticament plena ocupació (només tenen dues places lliures d’un total de vuitanta-vuit) i que s’ha convertit en un referent de la comarca del Bages.

L’eliminació de les contencions físiques i químiques va començar al 2009 de forma progressiva i s’ha acabat implantant en un centre que si bé pot presumir de no tenir-ne, no amaga la realitat. Des que no hi ha contencions les caigudes han augmentat, però la immensa majoria (un 84%) no acaben amb cap mena de lesió per l’usuari, mentre que el 15% i l’1% restant sí que deriven en una lesió lleu i greu, respectivament. Des del centre consideren, però, que les contencions eren un escenari pitjor perquè podien perjudicar la salut física i mental dels usuaris, així com augmentar la seva resistència si se’ls impedia moure’s.

Des d’IBADA es considera que per eliminar les contencions cal, sobretot, canviar de mirada, tal i com afirmen els professionals del centre. Cal conèixer bé l’usuari, com es mou i així poder anticipar possibles caigudes, un canvi de mentalitat que si bé va tenir lògiques reticències al principi, ara ja és una cosa oblidada.

La missió empresarial ha reunit un total de 32 socis d'ACRA.

Galeria d'imatges