Notícies

11 de juny de 2021

Carta oberta al Govern de la Generalitat

La Presidenta d'ACRA, Cinta Pascual, signa una carta adreçada al nou Govern de la Generalitat

El President Aragonès va explicar la setmana passada al Parlament de Catalunya que el nou Govern impulsarà una transformació “social, verda, feminista i democràtica”. El sector de l’atenció a la gent gran és un dels pilars de la nostra societat ja que s’ocupa del benestar d’un col·lectiu especialment vulnerable com són les persones en situació de dependència. A més, el nostre sector està plenament feminitzat, amb uns percentatges superiors al 85% pel que fa a l’ocupació de dones. I tenim una gran capacitat innovadora, capaç d’adaptar-se a la noves necessitats de les persones, un àmbit compromès amb els reptes de present i de futur del nostre país. 

Des d’ACRA, per tant, creiem que la nova legislatura que ara comença ha de servir per situar a primera línia les polítiques d’atenció a la gent gran amb dependència. És una situació de justícia social, d’empatia envers els més vulnerables. Cal voluntat política, per tant, però sobretot és precisa una mirada diferent, més humana, entendre que l’atenció a la gent gran no pot ser una urgència o ser important en funció d’una pandèmia sinó en funció dels nostres valors com a país. La gent gran és important. 

Vivim una situació complicada on cal recuperar la confiança en el sector, molt deteriorada després de tants mesos de pandèmia. Hem de permetre que les persones en situació de llista d’espera, més de 17.000, puguin accedir als recursos assistencials més adients en funció del seu estat, i així recuperar la plena ocupació als equipaments. 

Parlem sovint de la necessitat de millorar el model d’atenció. Hi estem a favor, sempre i quan es faci un debat honest que situï el foment de la qualitat i l’Atenció Centrada en la Persona (ACP) com els dos eixos principals. L’ACP és el model estàndard que les societats més avançades tenen per cuidar la gent gran. És un model que situa al capdavant els desitjos i les necessitats de les persones usuàries, permetent-les envellir de la mateixa manera que han viscut. És això el que volem, indiscutiblement. 

Ara bé, la qualitat i l’ACP tenen un preu i cal definir primer quin finançament disposem si volem saber què podem canviar i què no. ACRA defensa doblar el pressupost actual de la Generalitat, arribar fins als 3.000 milions d’euros anuals. Caldrà també seguir treballant perquè l’Estat compleixi amb les seves obligacions i arribi al 2% del PIB en atenció a la dependència, tal i com passa a molts països europeus. 

Cinta Pascual

Directora General d'ACRA

" Viurem més anys i la nostra autonomia personal requerirà de serveis adaptats a necessitats que ara només intuïm a imaginar. És per això que cal impulsar una transformació social"

I la coordinació sociosanitària, no ens n’oblidem. La residència és la casa de la persona gran, el lloc on viu. I cada persona gran té el dret a rebre un servei de qualitat i gratuït per part del Sistema Públic de Salut. Sense excepcions. No s’hi val a dir que com la pandèmia ha remès, l’atenció sanitària ha de dependre únicament de les residències. Parlem de coordinació, de treball conjunt, d’implicació de l’atenció primària. Demanem una atenció adaptada a les necessitats de les persones usuàries i a les característiques de cada territori, que respecti la idiosincràsia d’uns centres amb necessitat d’atenció mèdica, però que no són hospitals ni ho volen ser. 

La nostra societat es va envellint cada dia que passa. Viurem més anys i la nostra autonomia personal requerirà de serveis adaptats a necessitats que ara només intuïm a imaginar. Per tant, cal impulsar aquesta transformació social anunciada pel President Aragonès, fer-la realitat. Des d’ACRA hi estem disposats, com a patronal majoritària del sector, amb la mà estesa i des de la responsabilitat i la representativitat que sempre ha caracteritzat la nostra trajectòria. 

 

Cinta Pascual
Presidenta d'ACRA