Notícies

1 de juny de 2023

ACRA signa un acord estratègic per a la construcció d’un sistema de serveis socials propis de Catalunya

Pactem amb Drets Socials, patronals i sindicats l’increment de la qualitat dels serveis que donen atenció a les persones, millorar les condicions laborals dels professionals i dotar d'estabilitat i sostenibilitat al sector d’atenció a la gent gran

Foto firma conjunta acto acuerdo servicios sociales

L’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) ha signat avui l’Acord sectorial de bases per a la construcció d’un sistema de serveis socials propi de Catalunya juntament amb altres patronals del sector, el Departament de Drets Socials i els sindicats majoritaris. Aquest acord ha de servir per incrementar la qualitat dels serveis que donen atenció a les persones, millorar les condicions laborals dels professionals i dotar d'estabilitat i sostenibilitat al sector mitjançant un seguit de pactes entre els signants d’aquest document estratègic.

"És un acord ampli que il·lusiona, un full de ruta que marcarà un abans i un després al sector. Veiem que hi ha voluntat política i també per part de les patronals i la resta d’agents implicats", destaca Cinta Pascual. La presidenta d’ACRA valora molt positivament que es parli d’equiparar les condicions laborals dels "nostres professionals a les que tenen en el sector públic". També és positiu, per altra banda, que es reconegui el sector com a “infra finançat” i alerta a l’administració que faran falta més recursos perquè l’acord pactat “sigui viable”.

A curt termini, el document contribueix a enfortir la sostenibilitat del sector, un dels més castigats per la pandèmia. Així doncs, les tarifes públiques de tots els recursos de la Cartera de Serveis Socials s’incrementaran un 4% aquest 2023, a l’igual que els contractes de gestió delegada i les Prestacions Econòmiques Vinculades al Servei (PEVS), que ho faran un 15%. A més, es produirà un pagament extraordinari d’un 2% de la tarifa per l’increment sobrevingut dels costos energètics.

A mig i llarg termini, l’acord té present l’infra finançament històric que ha patit el sector i és per això que preveu la realització d’un estudi d’escandall de costos que certifiqui l’actualització del preu dels serveis gestionats per part de les entitats proveïdores de la Xarxa de Serveis d'Atenció Pública. L’objectiu és que tots els serveis tinguin un finançament just i adequat al seu cost real. En virtut de l’estudi d’escandall de costos de l’acord, es preveu l’aplicació d’un augment de tarifes per l’any 2024 que de mitjana serà un 5% o superior.

En paral·lel, existeix el compromís per equiparar les condicions laborals dels professionals de tota la xarxa de serveis socials concertats o amb finançament públic als de la funció pública. Es tracta d’una operació de llarg abast, però ja de cara a aquest 2023, els salaris s’incrementaran un 3,6% tal i com fixa el Conveni GERCAT del sector d’atenció a la gent gran.

La transparència també és important, i és per això que el Departament de Drets Socials s’incorporarà a l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) per reforçar les capacitats d’avaluació de la qualitat dels serveis socials.