Notícies

4 de març de 2024

ACRA qualifica l’acord de pressupostos de Drets Socials com a “decebedor” ja que perpetua l’infra finançament del sector

L’augment del 5% de les tarifes públiques és insuficient i posa en perill als professionals, així com a les empreses i les entitats

comissio drets socials pressupostos 2024

L’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) creu que l’acord de pressupostos entre el Govern i el PSC en l’àmbit de Drets Socials és “decebedor” ja que perpetua l’infra finançament del sector i no permet afrontar els reptes en l’àmbit d’atenció a la gent gran en situació de dependència. “L’augment del 5% de les tarifes públiques és insuficient i posa en perill als professionals, així com a les empreses i les entitats. Per tant, cal millorar el finançament per millorar salaris i garantir la sostenibilitat dels operadors de la xarxa pública de serveis socials. Per resumir, ens sentim decebuts amb la proposta”, ha explicat la Presidenta d’ACRA, Cinta Pascual.

Tot i que el pressupost presentat aquest matí a la Comissió de Drets Socials al Parlament de Catalunya preveu un increment general del 8,7%, la realitat és que la partida per a tarifes i salaris dels professionals només ho fa en 115 milions d’euros, una xifra insuficient si es té en compte l’infra finançament històric del sector d’atenció a la gent gran en situació de dependència. Agafant com a referència el preu de la plaça de residència de grau III finançada públicament, en tretze anys s’ha incrementat un 13%. És a dir, ha passat dels 1.869 € del 2010 als 2.124 € del 2023, una actualització insuficient si tenim en compte que els salaris han pujat un 20% de mitjana al llarg del mateix període. Aquest diferencial s’agreuja si hi afegim altres costos vinculats a l’energia i l’alimentació, els quals s’han vist disparats els últims anys.

“Des d’ACRA reclamem un pacte de país, un acord de tots els grups parlamentaris per finançar l’atenció a la dependència al mateix nivell que molts països europeus del nostre entorn”, destaca la Presidenta d’ACRA. “No podem seguir a la cua d’Europa en inversió”, exposa Pascual, que alerta de nou que sense inversió no hi haurà professionals disposats a treballar a residències, centres de dia i altres recursos.

La Presidenta d’ACRA també ha recordat que s’estan quedant sense eines per fer front a un tsunami demogràfic imminent. “No estem fent els deures, no s’està invertint com cal, i cada any que passa és un any perdut i arribarà un dia en què ja no hi haurà marge per rectificar”, una afirmació que es sustenta amb dades, i és que a l’any 2050 hi haurà 1,8 milions de persones amb 80 anys o més, el doble que ara, i moltes d’aquestes precisaran de recursos assistencials.