Notícies

14 de febrer de 2024

ACRA creu que l’informe sobre les residències és una oportunitat per abordar l’infra finançament crònic i la manca de coordinació sociosanitària del sector

La Comissió de Drets Socials del Parlament de Catalunya ha aprovat avui "l’Informe i conclusions del Grup de Treball d’Anàlisi de l’Impacte de la Covid-19 en les Residències"

L’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) considera que “l’Informe i conclusions del Grup de Treball d’Anàlisi de l’Impacte de la Covid-19 en les Residències” del Parlament de Catalunya aprovat avui és una oportunitat per afrontar els principals reptes del sector d’atenció a la gent gran amb dependència, que són la falta de professionals, l’infra finançament crònic i la manca de coordinació social i sanitària. Precisament aquests dos últims punts consten de forma preferent en les constatacions i conclusions de l’informe, amb el gruix de les quals ACRA hi està d’acord, i és per això que és urgent abordar-los per tenir el millor sistema de drets socials possible i, al mateix temps, minimitzar els riscos de futur.

“Arribaran noves pandèmies i no s’ha de repetir la mateixa història, no ens ho podem permetre”, explica Cinta Pascual. Segons la Presidenta d’ACRA, “calen molts més recursos humans, materials i econòmics, i més coordinació social i sanitària”, uns elements imprescindibles no només per evitar efectes similars als patits durant la COVID-19 sinó per tenir un sector de més qualitat, fort i referencial. “Necessitem més finançament per incrementar les condicions laborals dels professionals i per garantir la millor atenció a les persones usuàries”, explica Pascual, que alerta del sobre envelliment de la societat i de les seves conseqüències en l’atenció. “La generació del baby boom farà que es dobli el número de catalanes i catalans amb més de 80 anys. Al 2050 tindrem 1,8 milions de persones en aquesta franja poblacional i moltes precisaran serveis de dependència. Per tant, necessitem un pacte de país per situar l’atenció a la gent gran com el quart pilar de l’estat del benestar.”

Per altra banda, l’informe assegura que la titularitat dels equipaments residencials no va tenir impacte en la mortalitat de les persones usuàries, una tesi defensada sempre per ACRA, sent l’edat i la fragilitat prèvia els principals elements crítics. Tal i com s’assegura en el document, les persones usuàries a les residències tenen 87 anys d’edat mitjana, 46% de persones amb demència i
51% d’alta complexitat clínica, una presència molt elevada de persones en situació de final de vida i una mortalitat anual entorn del 20%.” Tenint en compte aquestes característiques, el sistema sanitari ha d’assumir que la residència és la casa de les persones grans amb dependència.

Al mateix temps, l’informe reconeix que “la col·laboració publicoprivada és essencial”, i demana dotar les residències concertades del “finançament adequat”. A dia d’avui, una residència concertada rep la meitat de l’import públic per plaça que una de pública.

Tal i com es preveia, l’informe situa la vacunació com l’element que marca un “abans i un després” en la gestió de la pandèmia ja que redueix els contagis i la mortalitat. Entre el gener i el febrer del 2021, la mortalitat en les residències, gràcies a la vacunació, va caure un 60%. Al juny del 2021, el 95% dels residents i el 85% dels treballadors havien estat vacunats amb la pauta completa.

Pel que fa al canvi de model d’inspecció de les residències proposat a l’informe, des d’ACRA es considera que el més important no és tant el compliment dels requisits normatius com el compliment d’uns indicadors de resultats quantificables, comparables, fiables, transparents i fàcils de mantenir i d’utilitzar que avaluïn el servei, l’atenció i la satisfacció dels usuaris en consonància al model d’atenció centrada en la persona.

Un cop analitzat i publicat aquest informe, des d’ACRA considerem que ha arribat l’hora de mirar endavant, de la unitat entre persones usuàries, administracions, organitzacions empresarials, sindicats i famílies per afrontar tots els reptes de present i de futur que necessita el sector d’atenció a la gent gran amb dependència.