Notícies

26 d'octubre de 2012

ACRA creu que: El Govern ha d'estendre el Pla de Suport signat amb el Tercer Sector a tots els proveïdors de serveis socials

L’Associació celebra que la Generalitat hagi fet aquesta primera passa en l'aposta pel sector dels serveis socials, però alerta que només un 28% dels serveis d'atenció a les persones grans podran beneficiar-se de les mesures establertes pel document

El Pla de Suport al Tercer Sector Social, signat el passat dimecres 17 de setembre pel Govern català i la Taula d’entitats del Tercer Sector Social i publicat al DOGC aquest divendres 26 d’octubre, és un document molt positiu que reconeix la tasca de les entitats prestadores de serveis socials en un moment molt complicat per les circumstàncies econòmiques del país, que provoquen un auge de les necessitats dels ciutadans tot just quan, tant les entitats i empreses, com l'Administració, tenen greus dificultats i està en perill fins i tot la seva sostenibilitat.

ACRA celebra que el Govern de Catalunya hagi fet aquesta primera passa en l'aposta pel sector dels serveis socials, un sector vital que no només cobreix les necessitats ciutadanes de primer nivell, si no que també genera riquesa i llocs de treball estables i que no es deslocalitzen. Amb tot, l'Associació reclama que aquest pla es faci extensiu a totes les entitats prestadores de serveis, sigui quina sigui la seva naturalesa.

El posicionament d'ACRA en aquest assumpte es basa en dos factors fonamentals: Per una banda, les persones grans ateses a Catalunya per qualsevol servei són ciutadans iguals davant de la llei i de l'acció de les institucions i, per tant, han de poder rebre el servei que necessiten en igualtat de condicions.

Per l'altra, els treballadors de tot el col·lectiu de serveis socials d’atenció a les persones han de tenir el mateix dret a un pacte d’estabilitat que garanteixi que puguin cobrar les seves nòmines, sigui quina la naturalesa de les respectives entitats o empreses contractants. Així li ho ha transmès ACRA al conseller de Benestar Social i Família, Josep-Lluís Cleries, en el si del Consell General de Serveis Socials.

En concret, pel que fa al sector d'atenció a les persones grans, els serveis d'iniciativa social que podran beneficiar-se d'aquest suport governamental només representen el 28% del total. En aquest sentit, l'Associació recorda un cop més que les regles de joc han de ser les mateixes per a tots els prestadors de serveis socials, perquè tots atenen persones i generen llocs de treball, pertanyin a entitats d’iniciativa social o bé a empreses d’iniciativa mercantil.

A més a més, aquestes darreres, que representen la majoria del sector amb un 48% del total, ni poden accedir a subvencions públiques ni, ara, tampoc no podran aplicar les mesures previstes pel document en qüestió. El 24% restant, són serveis d'iniciativa pública.

En qualsevol cas, totes estan patint les dificultats originades per la crisi. Totes, tant les d’iniciativa social com les mercantils, pateixen els problemes pressupostaris i de tresoreria de la Generalitat, així com la restricció del crèdit bancari, l'augment dels costos dels serveis i, en el cas de les col·laboradores i concertades i de gestió, també la congelació de la tarifa des de l’any 2010.