(34.1) Metabolisme i equilibri nutricional

Expedient PS20230014. Convocatòria de formació sectorial 2023-2024, subvencionada pel Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya i el SEPE Servicio Público de Empleo Estatal.

Inici del curs
09-05-2024
Finalització del curs
14-06-2024
Durada
30 hores
Modalitat
Teleformació
On es fa?
Campus Virtual d'ACRA (Consulteu els REQUISITS D'ACCÉS)
Places disponibles
15
Preu
0
Documents

Contingut del curs

OBJECTIU GENERAL:

Identificar els aspectes bàsics de la nutrició i la dietètica en l'ésser humà, així com adquirir uns hàbits d'alimentació equilibrada i saludable

RELACIÓ DE MÒDULS DE LA FORMACIÓ:

MODUL 1: L’energia i els nutrients (10 hores)

OBJECTIU
: Identificar els processos d'obtenció d'energia i els nutrients essencials que aporten els aliments que s'ingereixen.

CONEIXEMENTS/ CAPACITATS COGNITIVES I PRÀCTIQUES:

  • Identificació de la nutrició a l'ésser humà.

o   Alimentació.

o   Nutrició.

o   Dietètica.

  • Descripció de l'energia i els nutrients.

o   Energia i nutrients.

o   Dependència nutritiva dels organismes.

o   Valor energètic dels nutrients.

  • Anàlisi del metabolisme humà.

o   Metabolisme.

o   Factors per al càlcul de les necessitats energètiques.

o   Balanç energètic.

o   Regulació energètica.


MODUL 2:
Equilibri nutricional (10 hores)

OBJECTIU: Analitzar les bases de l'equilibri nutricional, els nutrients que proporciona cada tipus d'aliment, així com conèixer-ne els mecanismes d'absorció.

CONEIXEMENTS/ CAPACITATS COGNITIVES I PRÀCTIQUES:

  • Definició de l'equilibri nutricional.

o   Equilibri qualitatiu.

o   Equilibri quantitatiu.

  • Anàlisi dels tipus d'aliments.

o   Educació nutricional.

o   Roda alimentària.

o   Piràmide alimentària.

o   Grup I: derivats dels cereals (preferentment integrals), patates i sucre

o   Grup II: mantega, olis i greixos en general

o   Grup III: llet i derivats

o   Grup IV: productes carnis, ous, peixos, llegums i fruits secs

o   Grup V: hortalisses i verdures

o   Grup V: fruites fresques

  • Descripció del procés digestiu.

o   Funcions de l'intestí gruixut.

o   Mecanismes d'absorció.

o   Reguladors de l'activitat gastrointestinal.

o   Factors que afecten la digestió.


MODUL 3:
Trastorns alimentaris i qualitat i higiene dels aliments (10 hores)

OBJECTIU: Identificar els principals trastorns alimentaris, així com els mètodes d'innocuïtat sanitària dels aliments.

CONEIXEMENTS/ CAPACITATS COGNITIVES I PRÀCTIQUES:

  • Descripció dels trastorns nutricionals.

o   Trastorns per defecte de nutrició.

o   Trastorns per excés de nutrició.

  •  Identificació dels Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA).

o   Categorització.

o   Anorèxia nerviosa.

o   Bulímia nerviosa.

o   Altres trastorns de la conducta alimentària (TCA).

  • Identificació de l'alimentació i l'aterosclerosi

o   Descripció i causes de l'aterosclerosi.

o   Importància dels àcids grassos insaturats.

o   Recomanacions dietètiques preventives.

  • Anàlisi dels tipus de contaminació dels aliments.

o   Contaminació química.

o   Contaminació física.

o   Contaminació biològica.

  • Explicació dels mètodes de conservació d'aliments.

o   Mètodes físics.

o   Mètodes químics.

 Els continguts formatius del curs estan dissenyats en castellà 

 logo conforcat         

Requisits

Aquest curs està adreçat a:

  • Persones que cotitzen per Règim General, Autònoms o que están en situación d'ERTO.
  • Persones en situació d’atur: aquest col·lectiu té l’accés limitat a aquest Pla de Formació, per la qual cosa no tindran garantida la seva plaça fins que no es comprovi que no s’excedeix la limitació estipulada.
  • Els treballadors de l’Administració Pública no poden accedir a aquest Pla de Formació.

Requisits d’accés: Certificat de professionalitat nivell 1, títol Professional Bàsic (FP Bàsica), títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria (ESO) o equivalent, títol de Tècnic (FP Grau Mitjà) o equivalent, Certificat de Professionalitat de nivell 2; haver superat la prova d'accés a cicles formatius de grau mitjà ó haver superat qualsevol prova oficial d'accés a la Universitat.

* Aquesta és una formació de nivell 2, per la qual cosa és necessària la presentació de documentació acreditativa d'estudis abans mencionats. 

La formació es realitzarà dins el Campus Virtual d'ACRA. Per seguir correctament les classes, és necessari que compleixeis aquests requisits:

teleformació

  logo conforcat         

Docents

Eva Méndez Vallejos

Diplomada en infermeria, amb més de 30 anys d'experiència assistencial a diferents serveis hospitalaris i residencials. Docent des de l'any 2000 en impartició de cures de la branca sociosanitària, entre d'altres en curs de cures pal·liatives, atenció domiciliaria, nutrició i dietetica i certificats de professionalitat d'atenció sociosanitaria.