Notícies

20 de setembre de 2019

Visitem un poble reservat a persones amb Alzheimer

Hogeweyk és una iniciativa pionera a Europa que permet als seus 167 habitants un nivell d'autonomia, qualitat i personalització sense equivalents en l'atenció assistencial a persones amb demència

mmee 01 2019

Un poble només per a persones amb Alzheimer i altres demències. Existeix i una delegació de socis d'ACRA va visitar-lo ahir detalladament en el marc d'una nova missió empresarial de la nostra organització. Com sempre, amb la voluntat de conèixer i importar (en la mesura del possible) tots aquells projectes d'èxit que hi ha fora del nostre país.

El cas de Hogeweyk és singular i pràcticament no té equivalents a Europa en quant a la seva dimensió. Es coneixen dos projectes semblants a Roma i Oslo, però possiblement aquest poblet a només 15 km d'Amsterdam és qui tingui més anomenada entre la comunitat internacional.

Hogeweyk és un poble-urbanització on 200 persones amb Alzheimer i altres demències porten una vida el més autònoma possible, amb el suport de professionals sociosanitaris de referència.

La missió ha consistit en una presentació del projecte de Hogeweyk i una visita al poble-urbanització. Consta d'una trentena de cases, una dotzena de carrers i un parell de places, 15.000 metres quadrats d'extensió per on els seus usuaris poden moure's lliurement. El recinte, no obstant això, està tancat a l'exterior. El disseny de Hogeweyk fa possible que els residents voltin lliurement pel complex. Cadascun dels espais té un propòsit diferent: hi ha places, botigues i àrees verdes com parcs i jardins.

Els residents viuen en els denominats blocs de construcció, habitatges diferenciats per la seva configuració segons un estil de vida atribuït (cultural, cristià, artesanal, casolà, indonesi, urbà i alt standing neerlandès). Són apartaments per a sis o set persones, amb un professional sociosanitari de referència.

El personal sociosanitari acompanya i dona atenció als usuaris, però no van vestits amb uniforme sinó de carrer. Aquesta atenció la completa el personal no assistencial (cambrers, recepcionistes, dependents), que ha rebut una formació addicional per relacionar-se amb persones amb demència.

Una plaça a Hogeweyk costa a l'erari holandès uns 7.000 € mensuals. El resident en copaga entre 300 i 2.000 € mensuals, en funció de la seva pensió i situació econòmica.

Galeria d'imatges