Notícies

26 de gener de 2021

Reclamem la vacunació immediata als centres de dia i cribratges regulars a professionals i usuaris

Segons un baròmetre recent, el 98% dels serveis vol que les vacunes es posin en el mateix equipament, tal i com es fa actualment amb les residències

vacuna noti

Des d'ACRA reclamem la vacunació immediata als centres de dia de gent gran. Un cop ja s’ha cobert la primera dosi a totes les residències del país, cal protegir també a un col·lectiu molt vulnerable i que utilitza un servei essencial. A Catalunya hi ha 911 centres de dia amb milers de persones usuàries que utilitzen els seus serveis, a falta de dades oficials per part de l’administració.

"Tothom tenia clar que les residències havien de ser les primeres, i ara és el torn dels centres de dia perquè hi ha gent molt vulnerable que cada dia va de casa seva al seu centre de referència", explica Cinta Pascual. La presidenta d’ACRA també demana que es realitzin cribratges regulars a usuaris i professionals mitjançant proves diagnòstiques que permetin anticipar els possibles brots de la COVID-19. La vacunació, unida a proves preventives mitjançant PCR o TAR, donaria seguretat a un servei que ha tancat les seves portes durant molts mesos de la pandèmia. "Molts d’aquests serveis han estat tancats per la incapacitat de ser aïllats dels centres residencials i ara cal restablir els serveis amb urgència", afegeix Cinta Pascual.

En un baròmetre recent realitzat per ACRA, el 98% dels centres consultats vol que la vacunació d’usuaris i treballadors es faci en el propi centre, tal i com passa amb les residències. Per altra banda, un 84% demana que el Departament de Salut faci cribratges periòdics a usuaris i treballadors.

Des d’ACRA també reclamem a la Generalitat de Catalunya que s'avanci en un canvi de model dels centres de dia per situar aquest servei com una referència per a les persones dependents. Topalls màxims en el copagament dels usuaris per fer més atractiu el servei i la inclusió del transport adaptat són dues demandes que generen un ampli acord entre els centres.