Notícies

9 d'abril de 2019

Presentem l'informe "El caos en la atención a la dependencia, una perspectiva desde la gestión"

Més d'un centenar de socis, representants de partits polítics i sindicats, mitjans de comunicació, associacions i organitzacions vinculades al sector escolten les propostes d'ACRA en relació a l'atenció a la gent gran

Proposem la creació d'una nova conselleria d'atenció a la gent gran, amb una dotació del 2% del PIB, incrementar l'import de les PEVS, i una millor gestió dels recursos per reduir la llista d'espera

caos_bcn_03

ACRA ha presentat aquest matí l'informe "El caos en la atención a la dependencia, una perspectiva desde la gestión" davant una nombrosa audiència que ha omplert l'aforament a Foment del Treball. Destacats representants de formacions polítiques, mitjans de comunicació, associacions i organitzacions vinculades al sector, així com els socis d'ACRA han pogut escoltar les dades i les conclusions d'un informe que conclou les nombroses diferències i desigualtats existents en la gestió de la dependència a Espanya.

L'informe, elaborat pel CEAPs i per Gerokon, reflecteix que un de cada tres catalans es troba en els llimbs de la dependència, concretament 75.141 segons dades del Sistema para la Autonomía y Atención a la Dependencia (SAAD), el percentatge més elevat de tot l'estat. Catalunya també és la comunitat amb més prestacions per a cuidadors "no professionals", o el que és el mateix, en l'entorn familiar, 80.288.

La presidenta Cinta Pascual ha proposat la creació d'una conselleria d'atenció a la gent gran amb una dotació del 2% del PIB per fer front al sobre envelliment, per una banda, i l'increment de l'import de les prestacions vinculades al servei a nivells d'abans de la crisi per tal d'alleugerir la llista d'espera existent. Actualment, hi ha 5.000 places disponibles al sector privat que podrien omplir-se mitjançant aquesta prestació, una possibilitat que beneficia usuaris, govern i prestadors.

La jornada ha comptat amb la participació d'experts en centres de dia, teleassistència, ajuda a domicili i residència assistida, que han posat damunt la taula propostes de solució per millorar l'actual situació a Catalunya.