Notícies

1 de febrer de 2023

Molt bona acollida de la 2a Cimera del baby boom de CEAPS al Caixaforum de Barcelona

Més de 200 participants coneixen l’estat del sector d’atenció a la gent gran, i les conseqüències i solucions necessàries per fer front al sobre envelliment de la societat

2a cumbre baby boom foto

La II Cumbre del Baby Boom es va celebrar ahir al CaixaForum de Barcelona amb més de 200 participants que van conèixer de primera mà l’estat del sector d’atenció a la gent gran, i les conseqüències i solucions necessàries per fer front a l’envelliment del baby boom.

El President de la Unión de Entidades, Ramon Ramells, va presentar l’informe “Evolución del sector de la dependencia, una perspectiva socioeconòmica”, un document exhaustiu que certifica l’existència de dèficit de places, professionals, tarifes i finançament davant d’un sobre envelliment molt important en els propers quinze anys. És per això que la Presidenta de CEAPS, Cinta Pascual, va reclamar un finançament per al sector corresponent al 2,5% del PIB, molt lluny del 0,97% que es destina actualment i que queda molt per sota de la mitjana europea.

La jornada va ser dinàmica, participativa i va tenir moments impactants, com la teatralització, per part d’una actriu, de la situació que pateixen les persones en situació de dependència.

En un àmbit més empresarial, es va parlar de professionals, de la qualitat de l’atenció, de canvis d’estructura empresarial i de la situació de les PEVS a l’estat. Fan falta 1,8 milions de professionals a Europa en l’àmbit social i sanitari, una situació cada cop més preocupant. L’enquesta passada a usuaris i professionals va deixar la valoració dels serveis en un aprovat molt alt. La digitalització va ser el principal ítem de discussió per innovar l’estructura empresarial i es va posar de manifest que el mapa de les PEVS a Espanya és heterogeni i que la prestació no s’ha recuperat després dels ajustaments financers de fa més de deu anys.

La part final de la jornada es va centrar en dos àmbits: una visió de la transformació social competitiva o com donar valor a les empreses i entitats mitjançant aliances amb altres actors, i l’entrega de pòsters a les pràctiques més innovadores, que va comptar amb la presència del Secretari d'Estat de Drets Socials, Ignacio Álvarez, i del Secretari d'Afers Socials i Famílies, Lluís Torrens. El pòster guanyador d'aquest primer concurs ha estat el treball presentat pel Grupo IDEA anomenat Miradas.