Notícies

24 de març de 2017

Missió empresarial a casa nostra: anem a Menorca

Coneixem una residència i un centre de dia a Ferreries, així com la normativa balear en atenció a la dependència

missio menorca 2017 01

ACRA va celebrar ahir la segona missió empresarial a casa nostra del 2017 amb una visita a la Residència Geriàtrica de Ferreries i al centre de dia, situats en el mateix equipament d’aquesta localitat menorquina. Deu socis van participar de la missió, que van valorar molt positivament i que també va servir per conèixer més de prop la normativa balear en dependència, marcada per una coordinació sociosanitària eficient i unes tarifes més elevades tant en residència assistida com en centre de dia.

La coordinadora de centres d’INTRESS, Maria Coll, i la directora del centre, Cati Pons, van guiar una visita a diversos punts de l’illa, entre els quals s’ha de destacar el centre residencial i el centre de dia, amb 19 i 15 places, respectivament i amb plena ocupació. L’equipament està situat a l’antic edifici de l’escola nacional, construït en època de la 2a república, i en el qual havien estudiat alguns dels residents actuals. Les places estan concertades per l’administració balear, que compta amb unes tarifes superiors a les catalanes tant en residència (68,60 € grau 3 i 64,49 € grau 2 preu per dia) com en centre de dia (41,72 € grau 3 // 36,39 € grau 2 // 33,37 € grau 1). El centre disposa de cuina pròpia i unes habitacions molt àmplies, la majoria de les quals són individuals.

INTRESS gestiona aquesta residència des de 1992 mitjançant un contracte amb l’ajuntament de Ferreries. La relació entre centre i administració local i autonòmica és molt fluida, sobretot en tot allò referent a la coordinació sociosanitària. Els centres residencials no tenen metge, que es desplaça des del centre d’atenció primària quan el centre ho requereix. No hi ha limitació en els bolquers i des de la farmàcia del centre hospitalari de referència es subministren els medicaments i el material de cures un cop a la setmana.

Tot i que les ràtios d’atenció directa i indirecta es mantenen en uns nivells semblants als de Catalunya, els salaris són superiors ja que l’administració local aporta un plus econòmic als treballadors del centre, en funció de l’escala salarial fixada pel conveni marc. Així doncs, una gerocultora rep 280 € mensuals extres a la seva nòmina.

La propera missió es celebrarà l’abril a Vinaròs, en un centre de dia, un projecte comunitari molt arrelat en aquesta població. Ben aviat un informarem de les inscripcions!

Galeria d'imatges