Notícies

26 de maig de 2023

Més de 300 professionals protagonitzen la 8a Jornada d’Atenció Centrada en la Persona d’ACRA

Setze experiències de les empreses i les entitats associades mostren la qualitat amb què treballa el sector de l’atenció a la gent gran en situació de dependència

Imatge genèrica Jornada ACP

Més de 300 professionals van assistir ahir a la 8a Jornada d’Atenció Centrada en la Persona (ACP) de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA). La jornada va servir principalment per donar protagonisme a la gran diversitat de perfils professionals del sector i reivindicar la seva importància en l’atenció a la gent gran mitjançant un recull de bones pràctiques, a més d’incorporar veus diferents i molt benvingudes com les de Manuel del Castillo o Federico Armenteros. Un diàleg sobre el futur dels professionals entre el Conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, i la Presidenta d’ACRA, Cinta Pascual, va donar institucionalitat a un acte multitudinari i convertit en una referència del sector.

“Tenim problemes per seleccionar personal i seguir mantenint les organitzacions com a referents en qualitat i valors. És per això que hem de buscar alternatives com la formació per arrelament i seguir invertint en innovació”, va destacar Cinta Pascual durant la inauguració de la jornada.

Una estona abans, Manuel del Castillo, Director gerent de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, havia explicat el procés de transformació de l’Hospital de Sant Joan de Déu fins a convertir-se en un centre de referència internacional en pediatria. Tot i les diferències entre sectors, Del Castillo va assegurar que una de les claus per fer front als reptes de futur passa per tenir professionals amb un talent que incorpori “coneixement, compassió i compromís” envers els més vulnerables.

D’altra banda, Federico Armenteros, Director de la Fundación 26 de diciembre de Madrid, que està ideant la primera residència LGTBI+ per a gent gran a Madrid, va explicar com podien els professionals atendre correctament a les persones d’aquest àmbit, doblement invisibilitzades per la seva orientació sexual o d’identitat de gènere i la condició de persones grans. Com a mostra una dada, i és que tal i com va assegurar, només el 4% del col·lectiu LGTBI fa ús de recursos públics socials, lluny del 46% de la població general.

El gruix de la jornada, però, va anar a càrrec dels professionals d’empreses i entitats associades, els quals van presentar 16 experiències centrades en metodologies, processos i eines que han situat l’ACP no només com un mètode de referència sinó en una forma de viure la professió als recursos assistencials.

La jornada va culminar amb un diàleg entre la Presidenta d’ACRA, Cinta Pascual, i el Conseller del Departament de Drets Socials, Carles Campuzano. Rere el títol “el futur dels professionals en el desenvolupament del sector a Catalunya”, es va parlar de qualitat, innovació, finançament i la necessitat d’un nou model d’atenció pels propers anys que, evidentment, haurà de comptar amb els professionals.

Durant els pròxims dies publicarem les presentacions i experiències que s'hi van presentar. 

Galeria