Notícies

27 de juliol de 2020

Les residències suspenen majoritàriament la gestió de les administracions públiques durant la pandèmia

Una enquesta d'ACRA als seus associats recull l'impacte de la COVID-19 en els serveis d'atenció a la gent gran i la valoració que en fan de la seva gestió

foto enquesta socis covid noti

Segons els resultats d’una enquesta recent d'ACRA entre els seus associats, un 60% de les residències suspèn l'actuació de l'administració durant la pandèmia i el 86,3% considera insuficients els recursos destinats per les administracions públiques per gestionar la situació. Concretament, el 92,7% consideren que han faltat equips de protecció i tests pel personal.

L’enquesta també visualitza l’esforç fet per les residències per superar la situació. Així, més del 96% de les residències han extremat les tasques de neteja, han aplicat protocols, han format el personal dels centres i han restringit les visites. El 91,5 % ha creat àrees netes per a les visites i gairebé la totalitat aplica els requeriments de salut per als nous ingressos.

Malgrat la situació viscuda, més de la meitat de les residències considera que augmentaran les inversions en els seus centres i un 83% millorarà la disponibilitat d'equips de protecció i incrementarà els plans de formació pels professionals per continuar oferint els paràmetres de qualitat actuals.

Les residències també és mostren partidàries de continuar sota el paraigües del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, mentre que un 74,5% segueix denunciant la congelació de les tarifes i la manca de personal qualificat.

A l’enquesta, el sector valora molt positivament la gestió feta per ACRA durant tota la pandèmia, tant en l’àmbit d’oferir informació i serveis als associats com a l’hora de defensar les empreses i denunciar les mancances a les quals han hagut de fer front en moments molt complicats.

L’enquesta posa de relleu que, com a conseqüència de la COVID-19, les residències catalanes han perdut un 17,5% d'usuaris, que el 90,8% ha patit afectacions a residents durant la COVID-19 i el 86,30% afectacions a les seves plantilles.

El 60% considera que veurà afectats negativament els seus resultats econòmics. El 92,8% de les residències va patir afectacions per estrès en els seus treballadors i d’aquestes, el 68,60% va patir baixes laborals durant la COVID-19.