Notícies

6 de maig de 2021

Impulsem una campanya per a l'ocupació dels centres de gent gran

Les places lliures que hi ha actualment en residències i centres de dia poden donar servei al 85% del total de persones que es troben en llista d'espera per un recurs assistencial

campanya espais segurs noti
"Espais segurs, espais per conviure"

Per impulsar la reocupació, ACRA ha presentat en el marc de la campanya "Estem Preparats" el projecte "Espais segurs, espais per conviure". Una nova iniciativa que mostra, amb xifres i dades, que els centres estan preparats per rebre nous usuaris i atendre'ls amb la màxima qualitat assistencial. El compliment de les normes de prevenció de la COVID-19 per part dels professionals, i sobretot el procés de vacunació, són dues claus que han fet possible que tant residències com centres de dia i la resta de serveis tornin a ser espais segurs per a les persones grans que necessitin ser ateses.

Unes 17.500 persones grans o amb dependència estan en llista d’espera per aconseguir una plaça a una residència pública o a un centre de dia. Són dades oficials que contrasten amb la disponibilitat que pot oferir el sector, 15.200 places per a una residència o un centre de dia que podrien donar sortida a una mica més del 85% de les places i capgirar una situació injusta que afecta milers de persones i les seves famílies. 

En aquests moments, el temps de mitjana d’espera per accedir a una plaça a una residència és de 436 dies, la més alta de tot l’estat. "Cal més agilitat, ser més flexibles", explica la Presidenta d’ACRA, Cinta Pascual. Aquesta situació també és especialment greu als centres de dia, on 6 de cada 10 estan tancats. "Hi ha moltes famílies que fa mesos que s’esperen i que necessiten portar els seus familiars a algun centre on se’ls pugui atendre correctament", afegeix Pascual. 

Segons dades del darrer baròmetre realitzat per ACRA, la desocupació a les residències és del 20%, una situació que dificulta la sostenibilitat d’unes empreses i entitats considerades, sobre el paper, com essencials. Des d’ACRA es té clar que "no hi ha lloc més segur que les residències de gent gran", una percepció que les dades oficials poden confirmar ja que a dia d’avui el 98% dels centres no tenen COVID-19 i el percentatge de contagis no supera el 0,2% del total. 

La Presidenta d’ACRA insta al Departament de Salut i aDepartament d’Afers Socials i Famílies a garantir la viabilitat de residències i centres de dia cobrint les places lliures amb persones usuàries de les llistes d’espera. D’aquesta manera, el govern donaria resposta a les necessitats de les persones grans amb dependència i contribuiria a millorar la situació de moltes residències i centres de dia, molt perjudicats per la pandèmia.