Notícies

18 d'abril de 2024

Foment del Treball aborda els reptes de les societats longeves en l'atenció a les persones grans

La patronal ha posat el focus en com la longevitat i envelliment de la població requereix un canvi de paradigma en el sector social i de salut, el mercat laboral i en matèria de pensions

Fotos Jornada Foment del Treball 2

Foment del Treball ha organitzat la jornada “El repte de les societats longeves en l'atenció a les persones” per debatre com s'han de tractar els desafiaments que acompanyen l'envelliment demogràfic a tot el país.

L'acte ha comptat amb la participació del conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, que ha alertat sobre els inconvenients d'afrontar aquest fenomen com una amenaça al progrés i ha convidat a veure-ho com una oportunitat per abordar-ho positivament.

Continuant en aquesta línia de raonament, Roser Fernández, presidenta de la Comissió d'Atenció a les Persones, Salut i Social de Foment, i directora general de la Unió Catalana d'Hospitals, ha defensat la necessitat d'unir els sectors de salut i social a l'economia productiva. Segons Fernández, sense generar riquesa l'Estat no és capaç d'afrontar aquest canvi, i és essencial potenciar la col·laboració publicoprivada per assolir-ho.

La jornada també ha comptat amb una taula de debat moderada pel Dr. Toni Andreu, director d'Estratègia d'ACRA. La taula de diàleg ha tractat la matèria principal de l'acte des d'una perspectiva interdisciplinària amb experts com Jordi García Viñadirector de l’àrea laboral de KMPG, qui ha exposat l'impacte de l'envelliment en el mercat laboral i de pensions.

Per la seva banda, La directora general de recerca i planificació, Aina Plaza, ha compartit l'impacte en el sector salut emfatitzant la importància d'educar societats que fomentin els hàbits saludables i l'acompanyament de la persona en totes les etapes vitals.

Pel que fa al sector de l'atenció a la gent gran, la vicepresidenta de Foment i presidenta d'ACRA, Cinta Pascual, ha posat en comú el repte que afronten els professionals de l'àmbit sociosanitari, reivindicant l'infrafinançament que afecta, des de fa anys, el sector de l'atenció. Marc Trepat, soci director a Batllori & Trepat Arquitectes (BTA), ha explicat des d'un punt de vista arquitectònic, com haurien de ser les residències en el futur per aplicar de forma eficient l'atenció a gent gran i millorar la seva qualitat de vida.

La jornada ha conclòs amb la ponència “Com serà la societat catalana d'aquí a 50 anys”, presentada per Ramon Ramells, vocal d'ACRA. Una conferència que ha compartit les conclusions de l'informe Econòmic i Social de l'Associació.

 

Galeria d'imatges