Notícies

15 de juny de 2018

Ens adherim al “Manifest per aturar el maltractament a les persones grans”

Avui 15 de juny es celebra el dia mundial de la presa de consciència de l'abús i el maltractament envers les persones grans. L’OMS estima que 1 de cada 10 persones grans pateix alguna mena de maltractament, però aquesta xifra estaria subestimada perquè només es denuncia 1 de cada 24 casos

firma manifest maltractament infoacra 2018
Què entenem per maltractament a la gent gran?

Entre els actes que es consideren maltractaments es troben els abusos, les negligències, el maltractament físic, l’econòmic, el sexual, l’estigmatització per raó d’edat o la infantilització, els obstacles a la participació plena en la vida social o l’abandonament. Tot i que els maltractaments a la gent gran afecten de manera semblant a totes les classes socials, cal fer esment que afecten més majoritàriament a les dones que als homes.

ACRA s’ha adherit al “Manifest per aturar el maltractament a les persones grans”, un document que fa palès el més absolut rebuig a aquesta xacra social i que proposa la voluntat de treballar conjuntament per erradicar-la mitjançant la prevenció, la sensibilització social i accions que la combatin. La firma del manifest es va produir ahir a la tarda, unes hores abans del Dia mundial de la presa de consciència de l'abús i el maltractament envers les persones grans, que és avui, 15 de juny.

L’OMS estima que 1 de cada 10 persones grans pateix alguna mena de maltractament, però aquesta xifra estaria subestimada perquè només es denuncia 1 de cada 24 casos. Segons dades dels Mossos d’Esquadra, l’any 2.012 es van registrar 707 denúncies. A l’any 2.017, se’n van registrar 1.073. L’increment de les denúncies en aquests 5 anys ha sigut del 50%.

El manifest està impulsat per EIMA, Fundació PROVEA, Fundació Roure, Fundació FiraGran, FATEC, Amics de la Gent Gran i Fundació Pasqual Maragall i té el suport de trenta entitats del sector.

Les entitats signants es comprometen a:
- Fer accions conjuntes i coordinades per prevenir el maltractament a les persones grans.
- Difondre els recursos jurídics de prevenció com a mesura de protecció d’aquelles persones amb capacitat de decidir (autotutela, poder preventiu, assistent, patrimoni protegit, etc.) així com de les mesures de protecció per aquelles persones que no poden decidir per elles mateixes (incapacitació i mesures cautelars)
- Emprendre accions de sensibilització, informació i formació que arribin a familiars, institucions, professionals, persones grans i la resta de la societat.
- Involucrar als mitjans de comunicació en el bon tracte a les persones grans i en la divulgació del maltractament a la gent gran.
- Commemorar el Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre el Maltractament a les Persones Grans, el 15 de Juny.
- Impulsar mecanismes eficaços i coordinats per l’assistència, l’assessorament, la denúncia anònima i la protecció. Entre ells, la creació d’un telèfon específic, gratuït i confidencial per a persones grans maltractades.
- Reivindicar justícia ràpida i eficaç per les persones grans maltractades.