Notícies

29 de novembre de 2019

Celebrem els Premis ACRA més màgics

La 17a edició es va celebrar al CosmoCaixa davant d'unes 300 persones per reconèixer els millors projectes de desenvolupament del sector de la dependència

premis acra 2019 01
30 anys d'ACRA i 30 projectes candidats

Aquesta 17a edició ha estat la més disputada de la història dels Premis ACRA. Enguany s'ha presentat la xifra rècord de 30 candidatures en les tres categories diferents, un nombre que coincideix amb els 30 anys de la fundació d'ACRA. 

ACRA va celebrar ahir a la nit la 17a edició dels Premis ACRA per a la millora del benestar i la qualitat de vida. Va ser una edició especial, marcada pel 30è aniversari de l’associació i pel canvi d’escenari, un auditori del Cosmocaixa que va donar cabuda a 300 assistents, encapçalats per l’Honorable Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, i la Presidenta d’ACRA, Cinta Pascual.

L’entrega de premis va presidir una gala conduïda amb humor i molta màgia a càrrec del Mag Lari, que va intercalar diversos números per entusiasmar als assistents. El moment més emotiu es va produir amb l’entrega del Premi ACRA a la millor trajectòria i aportació professional al Col·lectiu d’Infermeria, onze professionals que van recollir el guardó de mans del conseller i la presidenta d’ACRA.

En el discurs inaugural, Cinta Pascual va destacar el recorregut realitzat per ACRA durant aquests 30 anys i el seu compromís amb la gent gran, els reptes de futur amb la necessitat de més recursos i coordinació sociosanitària, la manca de professionals i la necessitat de seguir treballant de forma conjunta amb la Generalitat de Catalunya. Per la seva banda, el Conseller El Homrani va demanar fer compatible l’envelliment en l’entorn proper amb una resposta institucionalitzada quan sigui precís, i més en una societat que es va sobre envellint.

Tal i com s’havia anunciat prèviament, el “Projecte Immersió – Avançament en el model d’atenció centrada a la persona” es va alçar amb el premi en la categoria de Millora de la qualitat. Aquest projecte del centre Masies de Mollet (Grup Fiatc Residències) simula l’experiència de viure durant un dia com un usuari amb dependència per part de les treballadores del centre, una immersió que ha tingut com a objectiu desenvolupar l’empatia i la sensibilització de les professionals. L’experiència, realitzada a 32 auxiliars de geriatria i a l’equip tècnic, s’ha traduït en una millora d’aquells aspectes en què les professionals van detectar que havien de reforçar l’atenció, i també de la percepció dels usuaris envers les cuidadores.

En la categoria d’Innovació el projecte guanyador va anar a parar a l’empresa Serunion per “Better taste in older age”, un projecte desenvolupat en un centre residencial i que com a gran novetat incorpora un aroma alimentari innocu en el menjar, per una banda, i l’efecte d’un aroma a l’ambient. La incorporació d’aquest màrqueting olfactiu en un centre residencial per a gent gran, tan present en altres sectors d’oci i de lleure, ha servit per pal·liar els efectes negatius de la insaborització dels menjars, així com la frustració, desgana i inapetència que poden tenir els residents, amb la conseqüent millora gustativa i també qualitativa entre el cuidador, l’usuari i els familiars.

El jurat també va concedir un accèssit en la categoria de Millora de la qualitat, concretament al centre Mas d’Anglí (Aditnalta Promocions – Grup Atlantida), pel “Projecte intercultural per a gent gran i menors migrats no acompanyats”.

Galeria d'imatges