Notícies

9 de gener de 2023

Carta oberta de Cinta Pascual als socis d’ACRA i al sector d’atenció a la gent gran

Hem sol·licitat al Govern i als grups parlamentaris un increment del 7% de les tarifes públiques del sector. En un context d’elevada inflació, és imprescindible actualitzar els preus per mantenir la qualitat que donem a la gent gran en situació de dependència

carta oberta socis i sector gent gran 2023

L’aprovació dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya és el repte més immediat que Catalunya té en aquest any 2023 que ara comença. És de domini públic que hi ha una negociació oberta entre el Govern i diverses forces polítiques per l’aprovació dels nous comptes, i des d’ACRA hem presentat les nostres demandes a l’anterior govern, a l’actual i als  grups parlamentaris.

Sabeu tant bé com jo que vivim uns temps molt difícils. Són molts els motius i les raons que ens han portat a una situació insostenible com a sector. Hem aguantat any rere any donant-ho tot i més per mantenir la millor atenció possible als més vulnerables. I ara toca que els polítics donin resposta mitjançant un nou pressupost que reculli les demandes tan justes i necessàries pel sector.

Seguint el nostre full de ruta, hem sol·licitat un increment del 7% de les tarifes públiques del sector. En un context d’elevada inflació, és imprescindible incrementar els preus per tal de mantenir la qualitat que donem a la gent gran en situació de dependència. Aquesta actualització del 7%, que representa uns 64 milions d’euros anuals, anirà especialment orientada a la millora retributiva i de condicions laborals, contribuirà a la sostenibilitat del sector i permetrà incrementar els ratis de professionals gerocultors, és a dir, més persones per cuidar persones.

Aquesta és, en essència, la proposta que hem fet arribar al Govern i també als grups parlamentaris, que majoritàriament l’han rebut de forma positiva. Fins i tot, el principal grup de l’oposició, el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), ha inclòs literalment les demandes d’ACRA en la seva proposta d’acord per aprovar els pressupostos.

Que quedi molt clar, no podem seguir endavant si no hi ha uns nous pressupostos que contemplin aquest increment del 7% en els preus públics. Assolir-ho seria un pas important per millorar una situació preocupant i, al mateix temps, enviaria un missatge potent i inequívoc al sector i a la ciutadania, reconeixent que l’atenció a la gent gran en situació en dependència és una prioritat de present i de futur en el marc d’una societat que es sobre envelleix any rere any.

Qualsevol aprovació dels pressupostos que no reculli els increments demandats posarà en greu perill no només la viabilitat del sector sinó també el benestar de les persones ateses als serveis assistencials.

 

Cinta Pascual
Presidenta d’ACRA