Notícies

10 de setembre de 2019

Begoña Román: "Un robot mai podrà substituir les relacions interpersonals"

Parlem amb la doctora en Filosofia i experta en Ètica, que serà una de les ponents en la propera Jornada en ACP d'ACRA, basada en la tecnologia

begoña roman

Begoña Roman (Petrer, 1965) és doctora en Filosofia per la Universitat de Barcelona i experta en ètica. Forma part de diversos comitès d'ètica i està especialitzada en la seva aplicació a entorns professionals i organitzatius, àmbits en els quals se centren les seves publicacions. El proper 16 d'octubre farà la conferència de cloenda de la Jornada en ACP d'ACRA, on el paper de la tecnologia centrarà les experiències, el debat i les ponències al CosmoCaixa. Ens posa sobre la taula diversos temes que es tractaran.

Quins són els criteris de l'aplicació de la tecnologia en l'ACP?

"N'hi ha tres. Un d'ells és l'econòmic: serà possible que tothom pugui accedir a la tecnologia? El segon és l'ecològic, perquè la producció de les màquines ha de ser sostenible i no ens ha d'omplir el món de deixalles. Però el més important és el que fa referència a la pròpia Atenció Centrada en la Persona: no es pot fer pensar a l'usuari, especialment en el cas de les persones amb demència, que estarà tractant amb una altra persona. Serà una màquina qui l'assistirà".

La tecnologia té uns límits ètics en aquest sector?

"Sí. No es pot pretendre que els robots substitueixin les persones i les seves relacions. És preferible que un braç mecànic doni de menjar una persona o que una grua en banyi una altra que no intentar donar forma humana a les màquines. Si l'usuari té demència, per exemple, es pot confondre fàcilment".


Es poden combinar tecnologia i relacions interpersonals?

"Aquelles tasques que requereixen autoconsciència i sensibilitat mai han de deixar de fer-les les persones. Per tant, la tecnologia serà un suport molt útil per aquelles tasques difícils, farragoses o que requereixin millors garanties de seguretat, però mai podrà substituir la relació interpersonal". 

En la Jornada en ACP es desenvoluparà amb més profunditat aquest debat, així com moltes altres activitats relacionades amb el paper de la tecnologia. Us hi podeu inscriure a través del formulari adjunt al programa. Recordeu que les places son limitades.