Notícies

22 de setembre de 2022

Acord amb Drets Socials per a l’increment d’un 3% dels preus públics en residència i centre de dia

Des d’ACRA valorem positivament l’actualització, tot i ser insuficient per l’actual situació econòmica, i és per això que hem demanat a la Generalitat una nova millora per a l’any 2023, tal i com es preveu en el Conveni GERCAT

ACRA, entitats i organitzacions empresarials i el Departament de Drets Socials han signat avui un acord per a l’increment d’un 3% de les tarifes públiques de diferents serveis destinats a les persones, entre les quals el de residència assistida i el centre de dia per a gent gran en situació de dependència. 

L’acord permetrà incrementar els preus de les places amb finançament públic de residència assistida i centre de dia en un 3% per aquest any, amb efectes retroactius a 1 de gener de 2022. D’aquesta manera, el preu mensual de residència assistida passarà del 1.944,23 € als 2.002,56 €, mentre que l’import mensual de centre de dia (dies laborables) s’incrementarà dels 697,62€ als 718,55€. En el cas de les residències, el preu seria de 66,7 € diaris per l’atenció assistencial, sanitària i la derivada de l’allotjament i la manutenció de les persones usuàries.

Des d’ACRA, “valorem positivament l’acord assolit, però hem de dir que no compensa els efectes de l’encariment dels preus provocats per la inflació”, tal i com afirma Cinta Pascual, presidenta d’ACRA. A més, Pascual demana a la Generalitat de Catalunya una nova actualització del 3% per l’any 2023, segons es preveu al Conveni GERCAT, ja que “som serveis essencials atenent persones molt vulnerables”. 

Tant des d’ACRA com de la resta de patronals signants de l’acord, s’ha expressat una “gran preocupació” per les conseqüències que el llarg període de congelació de preus ha provocat en la Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Pública i, alhora, han manifestat la seva alarma davant de l’extraordinari increment dels costos de subministraments, de manera especial en l’àmbit energètic i de l’alimentació. 

Galeria d'imatges