Notícies

13 de març de 2021

Carta oberta al sector de l'atenció a la gent gran, per Cinta Pascual

Es compleix un any des de l'aplicació de les primeres restriccions als recursos assistencials provocades per la pandèmia

El 13 de març es compleix un any de la restricció de visites, ingressos i sortides a les residències a causa del coronavirus. Va ser una decisió obligada i inevitable per la gravetat d’una pandèmia que es va acabar convertint en una crisi sanitària sense precedents. Totes i tots recordem aquells dies, l’inici de la primera onada i la indefensió posterior que no podíem afrontar perquè no hi havia EPISperquè molts professionals estaven de baixaperquè la descoordinació entre administracions era molt gran i perquè les derivacions, en el millor dels casos, van ser molt escasses. 

Quatre dies més tard es va suspendre l’activitat dels centres de dia, i el servei d’ajuda a domicili va quedar en una situació semblant, amb l’agreujant de no comptar amb una normativa pròpia. 

Aquesta carta, però, no vol explicar-vos el que ja heu viscut i patit en primera persona. Aquesta carta és per recordar les vint mil persones que han mort per la COVID-19 a Catalunya, vuit mil de les quals en l’àmbit residencial, i sobretot per donar les gràcies a totes les persones que formeu part del sector d’atenció a la gent gran. Gerocultores, infermeres, metgesses, fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals, educadors socials, psicòlegs, treballadores socials, directores, gerents i administradores, personal de manteniment, bugaderia i administració, cuineres i netejadors. En unes condicions d’extrema adversitat, sense material, protocols i normatives adients, vau fer un pas endavant per protegir la gent gran. Des d’ACRA us volem felicitar per la vostra tasca. 

També vull agrair a les famílies tot el suport i la comprensió durant tants i tants mesos sense poder estar al costat dels seus éssers estimats. I, evidentment, donar les gràcies a les persones usuàries per l’afecte rebut, per la seva resiliència i per l’exemple que ens han donat.

Cinta Pascual

Presidenta d'ACRA

"Estem obrint de nou les residències a la comunitat, amb prudència i respectant totes les mesures de seguretat. També ha de ser el torn dels centres de dia, de l’ajuda a domicili, d’un retorn a la normalitat per a tothom"

La situació ha canviat. La vacuna ha significat un punt d’inflexió determinant que ens ha permès tallar en sec la mortalitat i els contagis, agafar aire i mirar cap endavant amb esperança. Encara falta molt per recuperar la normalitat que teníem abans, però anem en la bona direcció. Estem obrint de nou les residències a la comunitat, amb prudència i respectant totes les mesures de seguretat. També ha de ser el torn dels centres de dia, de l’ajuda a domicili, d’un retorn a la normalitat per a tothom. 

Ens mereixem que les coses ens vagin bé, i des d’ACRA estem al vostre costat. 79 reunions oficials amb l’administració, 3.960 consultes ateses, 2.935 hores de formació, 16 webinars a professionals, famílies i usuaris, 435 comunicats als socis, 8 baròmetres, 2 enquestes... Són alguns dels números que evidencien el volum de la tasca realitzada durant la pandèmia. Tot aquest treball ha donat els seus fruits i hem pogut garantir la sostenibilitat econòmica amb diverses mesures (pagament plaça vacant, mòdul sanitari COVID-19 tant per places públiques com per places amb PEVS, implantació de l’ECAP, traspàs a Salut)defensar els interessos de les empreses i les entitats, i també de treballadores i treballadors. En serveixi d’exemple el recent acord assolit amb patronals i sindicats. En un escenari polític i social convuls i molt incert, les tarifes hauran pujat un 13,8% i un 12% els salaris del col·lectiu de professionals. 

I no ens oblidem del sector privat, que ha estat al peu del canó quan més se’l necessitava. Les PEVS en residència s’han incrementat, com també les de centre de dia. I estem treballant en un pla de concertació que beneficiï al sector privat, així com en una reducció de l’IVA al 4% en els recursos assistencials. 

Treballarem per revertir la desocupació de les residències, per situar els centres de dia com un recurs prioritari a la cartera de serveis, i volem que l’ajuda a domicili guanyi el protagonisme que es mereix. Seguirem treballant colze a colze amb les administracions per fer-ho possible. 

El 2020 ha estat l’any més dur de les nostres vides a nivell professional. I aquest any, el del 2021, ha de ser el de la recuperació i el de la unió de tot el sector. Des d’ACRA estem compromesos perquè sigui així. Si unim esforços i treballem plegats podem sortir enfortits de la situació actual. Si hem resistit a una crisi sanitària com aquesta, us imagineu el que podem fer en els propers anys? 

Vull acabar donant-vos de nou les gràcies. Professionals, famílies i persones usuàries estem junts en l’atenció, formem part del mateix sector. I també vull tenir un record per a totes les persones que ens han deixat. Sempre estareu en el nostre cor. No us oblidarem mai. 

Cinta Pascual 
Presidenta d’ACRA