Mòdul 2 (MF1017) - Intervenció en l'atenció higienicoalimentària en instit. (Codi 9.1)

Expedient CS20140049. Adreçat al sector “Sanitat” (hospitals, residències, centres de dia...)

Inici del curs
17-02-2015
Finalització del curs
09-04-2015
Horari
dimarts i dijous de 15:00 a 20:00
Durada
70 hores
Modalitat
Presencial
On es fa?
Sant Joan Despí (Barcelona)
Places disponibles
0
Preu
Gratuït
Imatge de curs de formació per defecte

Contingut del curs

Mòdul 2 del Certificat de Profesionalitat d'Atenció sociosanitaria a persones dependents en institucions socials.

OBJECTIUS GENERALS:

- Conèixer i saber aplicar les tècniques d'atenció higienic-alimentària en persones dependents que viuen en institucions.

OBJECTIUS ESPECÍFICS:

- Adaptar i aplicar les tècniques d'higiene personal, analitzar les característiques dels usuaris, i identificar les condicions higièniques que ha de complir el seu entorn.
- Adaptar i aplicar les tècniques de manteniment de l'ordre i de les condicions higienicosanitàries de l'entorn de l'usuari.
- Aplicar la tècnica de suport a la ingesta a l'usuari, seguint les indicacions d'administració prescrites.

CONTINGUTS:

1. Realització de la higiene i condícia de la persona dependent i del seu entorn en institucions.

  Principis anatomofisiològics de l'òrgan cutani i fonaments d'higiene corporal. Patologia més freqüent.
  Aplicació de tècniques de condícia i higiene corporal:
  - Bany en banyera o dutxa.
  - Bany al llit.
  - Bany de persones amb Alzheimer.
  - Cura dels peus de persones amb diabetis.
  - Higiene bucal.
  - Neteja de plecs corporals.
  - Neteja de zones de risc.
  Prevenció i tractament de les úlceres per pressió:
  - Higiene corporal.
  - Protecció de la pell.
  - Canvis posturals.
  Aplicació de cures de l'usuari incontinent i colostomitzat. (5 hores)
  Prevenció i control d'infeccions. Procediments d'aïllament i prevenció de malalties transmissibles.
  Assistència a l'usuari per vestir-se:
  - Maneig de la roba i calçat de l'usuari.
  - Ajudes per usar-los, accessoris.
  Col·laboració en les cures post mortem.

2. Manteniment de l'ordre i condicions higièniques de l'habitació de l'usuari.

  Disposició i neteja dels efectes personals de l'usuari.
  Control de les condicions ambientals:
  - Lluminositat.
  - Temperatura.
  - Ventilació.
  - Soroll.
  Tècniques de realització de llits:
  - Tipus de llits i actuació davant d’aquests.
  - Roba de llit: tipus, complements, climatologia.
  - Posicions del llit.
  - Protocols d'actuació per a llits tancats i ocupats.

3. Administració d'aliments i recollida d'eliminacions en institucions.

  Evolució del metabolisme en el cicle vital.
  Principis anatomofisiològics dels sistemes digestiu i endocrí. Patologia relacionada.
  Comprovació de fulls de dietes:
  - Dietes i menús d'institucions sociosanitàries.
  - Menús en patologies especials.
  Alimentació per via oral:
  - Ajudes tècniques per a la ingesta.
  - Suport a la ingesta: coberts, plats i gots especials.
  - Pautes segons l’estat de l'usuari.
  - Postures de l'usuari que en faciliten la ingesta.
  Tècniques de recollida d'eliminacions.
  Prevenció de riscos en l'alimentació i la recollida d'eliminacions.

Requisits

Per a formalitzar la inscripció al curs és imprescindible presentar a les oficines d'ACRA (Travessera de Gràcia, 40, pral. 2a de Barcelona) o enviar escanejada al correu martigues@acra.cat la següent documentació:

- Annex d'inscripció complimentat,
- Copia del DNI,
- Copia de la capçalera de l'última nòmina.

 

La data límit per a l’admissió de les inscripcions és el 11/02/2015 (sempre i quan hi quedin places disponibles) i no s’acceptaran sol·licituds que no es presentin amb la documentació pertinent.