(42.6/F) Nutrició i Dietètica

Expedient PS20170025 Convocatòria de formació sectorial 2016-2017 subvencionada a través del Consorci per la Formació Contínua. Estan exclosos d'aquesta subvenció els treballadors de l'Administració Pública

Inici del curs
13-12-2016
Finalització del curs
23-12-2016
Horari
13, 15, 20, 22 i 23 de desembre de 9:00 a 15:00 h
Durada
30 hores
Modalitat
Presencial
On es fa?
ACRA
Places disponibles
0
Preu
Gratuït
Documents
dietetica

Contingut del curs

Objectiu generals:

Revisar els aspectes bàsics de nutrició i dietètica en l'ésser humà .

Aprofundir en els aspectes de nutrició en les diferents fases del desenvolupament.

Els requeriments en situacions normals.

La valoració de l'estat nutricional.

 Objectius específics:

1. Conèixer la base de l’alimentació i la combinació d’aliments energètics i saludables.

2. Elaborar dietes adequades, equilibrades i correctes.

3. Seleccionar els aliments que han de formar part d’una dieta equilibrada que s’adapti a les necessitats nutritives i les característiques socioculturals i econòmiques de la persona usuària, segons la composició, funció i origen, el tipus de nutrients que aporta i els criteris d’estacionalitat.

4. Conèixer les pautes de digestió, absorció i metabolització dels nutrients en el cos humà.

5. Establir les pautes alimentàries en cas de trastorns de l’alimentació.

6.  Aconseguir donar recomanacions dietètiques en cada una de les situacions. Interpretar una prescripció dietètica i establir els aliments permesos, limitats o prohibits per a cada tipus de dieta, analitzant si es dóna un equilibri nutricional.

7. Reconèixer la qualitat i els procediments per a mantenir la higiene dels aliments.

Continguts:

L’energia. Principis immediats. La Importància de l'alimentació.

Necessitats calòriques i nutrients segons les etapes de la vida.

o   Grups d’aliments

o   Nutrients energètics i no energètics.

Aliments: Concepte. Grups d’aliments. Importància de la fibra. Criteris de classificació. Taules de composició dels aliments: tipus, característiques i criteris d’utilització. Consells de compra i conservació.

Qualitat i higiene dels aliments Digestió, absorció i metabolisme dels nutrients

Reconèixer els signes d'alerta d'una alteració del comportament alimentari:

o   anorèxia

o   bulimia

o   ortorèxia

Conèixer les pautes alimentàries en cada situació: vòmits, restrenyiment etc.

o   Dietes adequades a les diferents situacions patològiques.

L’equilibri alimentari

o   Recomanacions per a l'elaboració de dietes equilibrades.

Requisits

Per a formalitzar la inscripció al curs és imprescindible presentar a les oficines d'ACRA (Travessera de Gràcia, 40, pral. 2a de Barcelona) o enviar escanejada al correu formacio@acra.cat la següent documentació abans del 2/12/2016

- Annex1 i Annex2 Inscripció
- Copia del DNI,
- Copia de la capçalera de l'última nòmina 

Docents

Eva Méndez Vallejos

Diplomada en infermeria, amb més de 30 anys d'experiència assistencial a diferents serveis hospitalaris i residencials. Docent des de l'any 2000 en impartició de cures de la branca sociosanitària, entre d'altres en curs de cures pal·liatives, atenció domiciliaria, nutrició i dietetica i certificats de professionalitat d'atenció sociosanitaria.