(22.1/A) Manipulació d'aliments

Inici del curs
29-12-2016
Finalització del curs
30-12-2016
Horari
29 i 30 de desembre de 9:00 a 14:00
Durada
10 hores
Modalitat
Presencial
On es fa?
ACRA
Places disponibles
0
Preu
Gratuït
manipulacio aliments

Contingut del curs

Objectius del curs: 

  1. Conèixer els perills de contaminació d'un aliment, el seu origen, els efectes que poden ocasionar i les mesures preventives a adoptar.
  2. Desenvolupar els hàbits higiènics adequats per garantir la seguretat -alimentària i contribuir a aconseguir la confiança i la tranquil·litat dels consumidors.
  3. Realitzar correctament la manipulació d'aliments, tenint en compte la influència de la conservació i l'emmagatzematge adequats, així com la higiene dels equips, els locals i els utensilis.
  4. Analitzar la importància que té el compliment de la reglamentació alimentària.
  5. Conèixer els grups d’aliments i la seva conservació. 
  6. Aprendre la influència dels factors mediambientals i com prevenir-los 
  7. Desenvolupar els hàbits d’higiene bàsics alhora de manipular aliments. -
  8. Conèixer i utilitzar les mesures bàsiques per ala prevenció i -contaminació dels aliments
  9. Saber quines són les característiques i condicions dels locals i les -instal·lacions adequades
  10. Conèixer i saber complir la normativa vigent.

Contingut general del curs:

1. Alimentació i higiene alimentària.

  • Els aliments. Llet i derivats; carn i derivats; peix; els greixos; farines, pa i -pastisseria; hortalisses, fruites i llegums. La maionesa.
  • Principals aliments més sensibles -
  • Precaucions generals i especifiques amb els diferents grups. 

2. Influència dels factors mediambientals. Importància d’una bona prevenció.

  • Factors determinants: Naturalesa dels aliments; l’aigua; l’aire; locals i -superfícies de manipulació d’aliments; màquines i estris.
  • Altres factors: temperatura, humitat, el temps. 

3. Higiene personal del manipulador d’aliments.

  • La cura de les mans. 
  • La roba de feina. 
  • Hàbits del manipulador. 
  • Malalties contagioses. 

4. Mesures bàsiques per a la prevenció i/o contaminació en els aliments.

  • Pràctiques correctes d’higiene durant la recepció, emmagatzematge, transformació, transport i servei dels aliments
  • La fitxa de proveïdors. 
  • La fitxa de control de temperatura. Instruccions per mesurar les temperatures
  • Full de registre de les mesures preventives preses en el tractament dels vegetals crus.
  • Full de registres del nivell de cloració de l’aigua. 
  • Planificació de l’APPCC 

5. Condicions i característiques dels locals i instal·lacions.

  • Condicions generals dels locals. 
  • Condicions específiques de les instal·lacions (cuines, menjadors, vestuaris, serveis)
  • Insectes i rosegadors com a vehicles contaminants 
  • Desinfecció, desinsectació i desratització 
  • El lleixiu 

6. Reglamentació tècnic-sanitària/Normatives vigents 

7. Avaluació. Examen d’higiene alimentària.

Requisits

Per a formalitzar la inscripció al curs és imprescindible presentar a les oficines d'ACRA (Travessera de Gràcia, 40, pral. 2a de Barcelona) o enviar escanejada al correu formacio@acra.cat la següent documentació abans del 20/12/2016

- Annex d'inscripció 1
- Copia del DNI,
- Copia de la capçalera de l'última nòmina (o certificat de demandant d'ocupació -DONO- en cas d'aturats).

Docents

Eva Méndez Vallejos

Diplomada en infermeria, amb més de 30 anys d'experiència assistencial a diferents serveis hospitalaris i residencials. Docent des de l'any 2000 en impartició de cures de la branca sociosanitària, entre d'altres en curs de cures pal·liatives, atenció domiciliaria, nutrició i dietetica i certificats de professionalitat d'atenció sociosanitaria.