(16.1/A) MF1017 MÒDUL 2: Intervenció en l'atenció higienicoalimentària en Institucions

Expedient PS20180057 Convocatòria de formació sectorial 2018-2019 subvencionada a través del Consorci per la Formació Contínua, SEPE Servicio Público de Empleo Estatal. Estan exclosos d'aquesta subvenció els treballadors de l'Administració Pública.

Inici del curs
18-12-2017
Finalització del curs
23-01-2018
Horari
De dilluns a dijous de 15:00 a 20:00 h
Durada
70 hores
Modalitat
Presencial
On es fa?
SANT JOAN DESPI
Places disponibles
0
Preu
gratuït
Documents
MÒDUL FORMATIU 2

Contingut del curs

                         MÒDUL FORMATIU 2:

Intervenció en l'atenció higienicoalimentària en INSTITUCIONS

Realització de la higiene i neteja de la persona dependent i del seu entorn en institucions
• Principis anatomofisiològics de l'òrgan cutani i fonaments d'higiene corporal. Patologia més freqüent.
• Aplicació de tècniques de neteja i higiene corporal:
o Bany banyera o dutxa.
o Bany al llit.
o Bany de persones amb Alzheimer.
o Cura dels peus de persones amb diabetis.
o Higiene bucal.
o Neteja de plecs corporals.
o Neteja de zones de risc.
• Prevenció i tractament de les úlceres per pressió:
o Higiene corporal.
o Protecció de la pell.
o Canvis posturals.
• Aplicació de cures de l'usuari incontinent i colostomitzat.
• Prevenció i control d'infeccions. Procediments d'aïllament i prevenció de malalties transmissibles.
• Assistència a l'usuari per a vestir-se:
o Maneig de la roba i calçat de l'usuari.
o Ajudes per al seu ús, accessoris.
• Col·laboració en les cures postmortem.


2. Manteniment de l'ordre i condicions higièniques de l'habitació de l'usuari
• Disposició i neteja dels efectes personals de l'usuari.
• Control de les condicions ambientals:
o Lluminositat.
o Temperatura.
o Ventilació.
o Soroll.
• Tècniques de realització de llits:
o Tipus de llits i actuació davant d'aquestes.
o Roba de llit: tipus, complements, climatologia.
o Posicions del llit.
o Protocols d'actuació per a llits tancades i ocupades.

 3. Administració d'aliments i recollida d'eliminacions en institucions

• Evolució del metabolisme en el cicle vital.
• Principis anatomofisiològics dels sistemes digestiu i endocrí. Patologia relacionada.
• Comprovació de fulls de dietes:
o Dietes i menús d'institucions sociosanitàries.
o Menús en patologies especials.

• Alimentació per via oral:

o Ajudes tècniques per a la ingesta.
o Suport a la ingesta: coberts, plats i gots especials.
o Pautes segons estat de l'usuari.
o Postures de l'usuari que faciliten la ingesta.
• Tècniques de recollida d'eliminacions.
• Prevenció de riscos en l'alimentació i la recollida d'eliminacions

Requisits

Per a formalitzar la inscripció al curs és imprescindible presentar a les oficines d'ACRA (Travessera de Gràcia, 40, pral. 2a de Barcelona) o enviar escanejada al correu formacio3@acra.cat la següent documentació abans de 11/12/2017 

  • Annex d'inscripció 1
  • Copia DNI
  • Copia a de l'última nòmina o DONO (en cas d'aturats)

Docents

sandra melendez

Sandra Melendez

Diplomada en infermeria. Màster en logopèdia. Docent en certificats de professionalitat de la branca sociosanitaria. Infermera al servei d’emergències mèdiques (SEM). Docent Mòdul 3: Intervenció en l'atenció sociosanitària en institucions

Eva Méndez Vallejos

Diplomada en infermeria, amb més de 30 anys d'experiència assistencial a diferents serveis hospitalaris i residencials. Docent des de l'any 2000 en impartició de cures de la branca sociosanitària, entre d'altres en curs de cures pal·liatives, atenció domiciliaria, nutrició i dietetica i certificats de professionalitat d'atenció sociosanitaria.